Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Uskotko salaliittoteorioihin?

 • Dollarin setelissä olevaa katkaistua pyramidia on väitetty Uuden maailmanjärjestyksen ja Illuminaatin vertauskuvaksi.
  Dollarin setelissä olevaa katkaistua pyramidia on väitetty Uuden maailmanjärjestyksen ja Illuminaatin vertauskuvaksi.
 • Onko armenialaisten kansanmurha pelkkä länsimaiden propagandajuoni? (Kuva: Henry Morgenthau 1918.)
  Onko armenialaisten kansanmurha pelkkä länsimaiden propagandajuoni? (Kuva: Henry Morgenthau 1918.)
 • Salasiko USA:n hallitus avaruusolioiden vierailun maassa kesällä 1947? (Roswell Daily Record 8.7.1947.)
  Salasiko USA:n hallitus avaruusolioiden vierailun maassa kesällä 1947? (Roswell Daily Record 8.7.1947.)
 • Kuka todella oli presidentti J.F. Kennedyn murhan takana? (Kuva: Walt Cisco, Dallas Morning News 22.11.1963.)
  Kuka todella oli presidentti J.F. Kennedyn murhan takana? (Kuva: Walt Cisco, Dallas Morning News 22.11.1963.)
 • Onko juutalaisten joukkomurha eli holokausti siionistien salajuoni? (Source: Neo-Nazis: A Growing Threat by Kathlyn Gay, 1997.)
  Onko juutalaisten joukkomurha eli holokausti siionistien salajuoni? (Source: Neo-Nazis: A Growing Threat by Kathlyn Gay, 1997.)
 • Kävelikö Buzz Aldrin oikeasti kuussa vai lavastettiinko kuukävely maassa? (Kuva: NASA 20.7.1969.)
  Kävelikö Buzz Aldrin oikeasti kuussa vai lavastettiinko kuukävely maassa? (Kuva: NASA 20.7.1969.)
 • Flat Earth Societyn mukaan Antarktis on jäinen valli joka ympäröi litteää maata. Miksi YK:n tunnuksessa (1946) on litteä maa?
  Flat Earth Societyn mukaan Antarktis on jäinen valli joka ympäröi litteää maata. Miksi YK:n tunnuksessa (1946) on litteä maa?
 • Onko HIV USA:n hallituksen tehtailema virus? (Kuva: CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr. 1985.)
  Onko HIV USA:n hallituksen tehtailema virus? (Kuva: CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr. 1985.)
 • Ketkä lopulta olivat 9/11 iskujen takana? (Kuva: Wally Gobetz 11.9.2001 / Wikipedia.)
  Ketkä lopulta olivat 9/11 iskujen takana? (Kuva: Wally Gobetz 11.9.2001 / Wikipedia.)
 • Levitetäänkö lentokoneista salaa huomattavia määriä kemikaaleja ilmakehään? (Kuva: Adrian Pingstone 28.3.2007.)
  Levitetäänkö lentokoneista salaa huomattavia määriä kemikaaleja ilmakehään? (Kuva: Adrian Pingstone 28.3.2007.)
 • Onko presidentti Donald Trump Venäjän salainen agentti? Ketkä tämän salaliittoteorian kehittivät?
  Onko presidentti Donald Trump Venäjän salainen agentti? Ketkä tämän salaliittoteorian kehittivät?

Mel Gibsonin tähdittämässä trillerissä Conspiracy Theory (1997) newyorkilainen taksikuski Jerry Fletcher ei suunnittele poliittista murhaa eikä tartu oman käden oikeuteen moraalista rappiota vastaan, kuten Robert De Niron roolihahmo Travis Bickle Martin Scorsesen klassikkoelokuvassa Taxi Driver (1976).

Edellinen on ainakin aluksi koominen hahmo, jälkimmäinen on loppua kohden yhä traagisempi. Molemmat ovat yksinäisiä yöeläjiä, jotka kärsivät hallituksensa politiikan seurauksista.

Travis Bickle on sotaveteraani, jota piinaavat Vietnamin sodan kauhut. Jerry Fletcheriä vaivaavat paniikkikohtaukset ja hallusinaatiot: niissä hän on Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n lääketieteellisessä pakkokäsittelyssä.

Salaliitot ja niitä koskevat teoriat osa yhteiskunnallista elämää

Salaliittoteorioita on todennäköisesti ollut niin kauan kuin salaliittojakin. Niiden historia ulottuu Antiikin aikaakin kauemmas. Yhteiskunnan monimutkaistuessa myös teoriat kehitystä ohjaavista tahoista tai voimista ja niiden käyttämistä keinoista ovat monimutkaistuneet.

Salaliittoteorioita on nykyään paljon erilaisia. Ne, jotka haluavat itseään pidettävän sivistyneinä ja fiksuina, yleensä torjuvat jyrkästi suoralta kädeltä ainakin kaikki yleisimmin tunnetut salaliittoteoriat.

Tämä johtuu siitä, että termissä "salaliittoteoria" on halventava tai vähättelevä sävy. Salaliittoteoriaksi leimatun näkemyksen ainakin vihjataan olevan naurettava, vainoharhainen, perusteeton, väärä tai järjetön.

Epämiellyttävän väitteen leimaaminen salaliittoteoriaksi onkin helppo tapa dissata se ja välttää asian kohtaaminen. Moni meistä on "rokotettu" niin, että pelkkä leimaaminen riittää siihen, ettemme ota väitettä vakavasti.

Tiedustelupalveluiden toiminta on kasvanut ja monimuotoistunut

Kylmän sodan ilmapiiri hallitusten tiedusteluelinten salaisine operaatioineen oli otollista aikaa myös salaliittoteorioille. Epäilykset heräävät, jos avoimeen kansanvaltaiseen järjestelmään kuuluva hallinnon läpinäkyvyys häiriintyy.

Eräänlainen huipennus tapahtui presidentti John F. Kennedyn ja muiden poliittisten murhien puinnissa 1960-luvulla. Korkean tason poliittisiin murhiin on vaikea olla liittämättä salaliiton mahdollisuutta.

Tiedustelupalveluiden toiminta ei kylmän sodan päivistä ole ainakaan vähentynyt. Harhautus- ja peiteoperaatiot, valtamedian ja sosiaalisen median manipulointi, valeuutiset, tietovuodot, kyberiskut kuuluvat nykyaikaiseen sodankäyntiin. Toiminnan todentaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

Riippumattomalle medialle on länsimaisessa demokratiassa varattu erityinen tehtävä toimia "vallankäytön vahtikoirana". Siihen kuuluu myös salaliittoteorioiden selvittäminen sekä mahdollisten salaliittojen paljastaminen. Tunnetuimpiin kuuluu Watergate-skandaalina tunnetun salahankkeen paljastaminen vuonna 1973, mikä johti presidentti Richard Nixonin eroon.

Monet tunnetut salaliittoteoriat vaikuttavat täysin järjettömiltä. Mutta joissakin tuntuu olevan ainakin totuuden siemen. Se, että osa on "huuhaata", ei tarkoita, että kaikki olisivat "huuhaata".

Salaliittoteoriat ovat ideologispoliittisia selityksiä

Wikipedia määrittelee salaliittoteorian käsitteen melko laajasti:

Salaliittoteoria on käsitys, jonka mukaan jonkin merkittävän tapahtuman, tapahtumasarjan tai kehityskulun takana on salaliitto eli useamman kuin kahden henkilön muilta piilossa pitämä sopimus, salainen suunnitelma tai strategia jonkin päämäärän saavuttamiseksi.

Salaliiton ei tarvitse perustua määrättyjen henkilöiden kirjalliseen sopimukseen. Se voi myös olla sanaton sopimus tai kirjoittamaton agenda, johon kritiikittömästi mukaudutaan tai jota kyseenalaistamatta toteutetaan.

Väljän määritelmän mukaan jonkinasteisia salaliittoteoreetikkoja taitaa olla keskuudessamme huomattavasti enemmän kuin olemme kenties tulleet ajatelleeksi.

Feministillä on taipumus uskoa, että kaikki asiat tukevat patriarkaalisia valtarakenteita, joita miehet ylläpitävät alistaakseen naisia. Kommunisti taas ajattelee, että kaiken takana on kapitalistien salajuoni muiden riistämiseksi. Antisemitistin mukaan maailman tapahtumia ohjaa siionistien salaliitto. Muslimin mielestä ongelmien syynä on länsimaiden salajuoni muslimien alistamiseksi.

Russofoobikolla on taipumus nähdä kaikkialla presidentti Vladimir Putinin salajuoni neuvostoimperiumin palauttamiseksi. Queer-aktivistin mukaan ongelmien syynä on "kristittyjen valkoihoisten heteromiesten" ylivaltaa (supremacy) tukeva salaliitto. Monikulttuurisuus- ja suvaitsevaisuusideologian omaksunut näkee kaikkialla äärioikeistolaisten ja oikeistopopulistien salaliiton rasismin ja natsismin edistämiseksi. Hieman karrikoiden.

Manipuloinnin uhriksi ja myyttien vangiksi joutuminen

Ehdottoman torjuva asenne ja välinpitämättömyys kaikkia salaliittoteorioita kohtaan viittaa henkiseen laiskuuteen tai älylliseen itsepetokseen. Se, joka suoraan kieltää sen, että mitään salaliittoa missään merkityksessä voi ollakaan, on myös otollinen uhri manipuloinnille.

Terveeseen kriittisyyteen kuuluu arvioida toimintaa ja sen taustalla vaikuttavia tekijöitä. Eiväthän kaikki asiat sentään tapahdu sattumanvaraisesti ilman, että niiden taustalla olisi mitään suunnitelmaa ja tarkoitusta.

Ihmisillä nyt vain sattuu luonnostaan olemaan yllyke suunnitella ja järjestellä asioita. Sitä ponnekkaammin he sen tekevät mitä merkittävämpiä taloudellisia tai valtapoliittisia intressejä on ajattavana.

Ne, joilla on valtaa, on houkutus käyttää sitä väärin, jos siihen on mahdollisuus. Edward Snowdenin julkaisemat tiedot osoittavat, kuinka laajaa hallitusten tiedustelutoiminta on ja kuinka syvälle yhteiskuntaan salainen valvonta ulottuu.  

Vaikka ei itse olisi salaliiton manipuloinnin uhri, jokainen on taipuvainen uskomaan myytteihin, joiden todenperäisyydestä ei ole varmuutta. Ihminen joutuu toimimaan uskonvaraisesti, koska kaikkien asioiden todenperäisyyden varmistaminen on käytännössä mahdotonta.

Harva kuitenkaan myöntää totena pitämäänsä asiaa myytiksi. Ellei itsepetostaipumustaan tunnista, on vaarassa jäädä manipuloinnin uhriksi tai myyttien vangiksi.

Arviointi vaatii asiantuntemusta ja harkintakykyä

Ensin kannattaa selvittää, mistä salaliittoteoriassa on kysymys. Eli mikä on perusväittämä. Seuraavaksi kysytään, keiden väitetään olevan "juonessa" mukana.

Aika pian on myös kysyttävä: miksi? Eli mikä on väitetyn salaliiton motiivi ja mihin sillä tähdätään. Sitten arvioidaan teorian tueksi esitettyä evidenssiä etsimällä ja esittämällä vastaväitteitä. 

Viimein on kysyttävä: kenen intressiä esitetyn salaliittoteorian levittäminen palvelee. Sehän on saatettu laittaa liikkeelle trollaustarkoituksessa peite- tai harhautusoperaationa. Jos teorian kehittäjä sattuu olemaan tiedossa, taustoihin tutustuminen saattaa selittää paljon.

Salaliiton tunnistaminen ja teorian todenperäisyyden päätteleminen on usein haasteellista. Jutun jujuhan on siinä, että suunnitelma on salassa. Kritiikin esittäjä saattaa olla osallinen salaliitossa tai muuten peittelemässä tai vääristämässä todisteita siitä.

Siinä vaiheessa, kun teoria muodostuu suljetuksi systeemiksi, jota edes varmoin todistein ei voi kumota, ollaan ainakin lähellä itsepetosta, joka todennäköisesti johtuu vahvasta ideologiasta tai jonkin asteisesta harhaisuudesta.

Luotettavan arvion tekemiseen riittää usein se, että hankkii asian eri puolilta jonkin verran tietoa, mutta ennen muuta se, että on yleistä elämänkokemusta ja tervettä järkeä.

Joskus täytyy nostaa kädet ylös ja todeta, ettei tiedä. Asia voi jäädä "korvan taakse" odottamaan sitä aikaa, että käytettävissä on tarkempaa tietoa.

***

Hollywoodin viihdeteollisuus on ammentanut salaliittoteorioista valtavasti.

Mel Gibsonin esittämä Jerry Flecher ei lopulta ollut pelkästään paranoidinen salaliittoteoreetikko. Hänen kokemansa takaumat CIA:n harjoittamasta kidutuksesta osoittautuivat elokuvassa hänen todellisiin kokemuksiinsa perustuviksi.

Loppu oli tietenkin onnellinen. Mutta sehän olikin vain elokuvaa.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Feministillä on taipumus uskoa, että kaikki asiat tukevat patriarkaalisia valtarakenteita, joita miehet ylläpitävät alistaakseen naisia."

Onko se salaliitto, jos Raamatussa kehotetaan naisen olevan alamainen miehelle (ja miehen Jumalalle)? Eikö se osoita, että kyseessä ei ole saliitto vaan tosiasia: kristillisjuutalaisessa perinteessa mies on perheen pää ja edustaa julkisuudessa myös naista, joka on suljettu kodin piiriin, ja vasta viimeisen reilun sadan vuoden aikana (kun kristinuskon arvovalta on vähentynyt) tämä on osoittanut murtumisen merkkejä.

Väinö Hirvelä

Jumala loi miehen ja naisen tasa-arvoisiksi kumppaneiksi. Ei kannata sekoittaa sen aikaisia vanhentuneita kulttuuritapoja ja Jumalan sanaa.

Kristinusko on ensimmäinen iso uskonto jokao nimenomaan opettanut, että mies ja nainen ovat tasa-arvoisia toisiaan täydentäviä kappaleita eikä sukupuolia ole 72.

Petteri Hiienkoski

#4. Nykyisessä tasapäistämisen ja luonnollisten erojen kumoamisen moodissa mennään mielestäni järjettömyyksiin. Se, että sukupuolet ovat erilaisia ja niillä on erilaisia tehtäviä, ei kumoa sitä kistillistä totuutta, että kaikki ovat yhdenvertaisia Jumalan luomina ja Kristuksen lunastaminen. Tähän kuuluu myös jokaisen elämän kunnioittaminen sikiämisestä kuolinvuoteelle.

Naisen aseman parantuminen liittyy mielestäni kristillisen ihmiskäsityksen vahvistumiseen.

Erityisesti feminismi ja queer-ideologia ovat vieneet kehitystä kuitenkin aivan väärään suuntaan.

Petteri Hiienkoski

#1. Siis feministillä on taipumus tulkita maailmaa miesten salaliitoksi naisia vastaan. Feminismi ammentaa poliittisen voimansa tästä uskomuksesta: maailma nähdään kapeasti feministististen silmälasien läpi.

Koska feminismin polarisoituneeseen maailmankuvaan ei mahdu muuta, ei se myöskään tavoita Raamatun maailmankuvaa ja ihmiskäsitystä, joka ei lähesty todellisuutta feministisen salaliittoteorian ehdoilla.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Raamattu kyllä puhuu alkulehdillään - Jumalan suulla - miehestä, Aadamista... että, "minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva".

Nainen oli hänelle siis: "apu, sopiva vastakappale ja 'sparraaja'" - näin alkukielen kautta ymmärrettynä...

- Ehkä "bibliofobikot" ymmärtävät tahallaan väärin...?

Petteri Hiienkoski

#2. Ne, jotka tarkastelevat Raamatun opettamia asioita kapeasti esim. feminismin silmälasien läpi, eivät yleensä kykene näkemään asioita oikein muulla tavalla.

Sukupuolten välinen vastakkainasettelu taas ei sovi Raamatun ihmiskäsitykseen vaan on pikemminkin syntiinlankeemuksen seurausta.

Väinö Hirvelä

Tosi hyvä kirjoitus!
Mun lempi salaliittoteoria on Alex Jonesin popularisoima "globalistit yrittää käännyttää sammakkoja homoiksi (ja trans.)
https://www.youtube.com/watch?v=nbcxGMUSivo

Sekä sargon of akkad että Milo ovat kummmatkin alex Jonesin haastatteluissa kehuneet sitä kuinka kaukaa hän tämän paljasti.

siis faktaa on: 1) globalistit ovat rahoittaneet sammakkko tutkimuksen.
2) Tutkimuksessa tutkittiin erään kemikaalin vaikutusta tiettyyn sammakkopopulaatioon ja huomattiin, että se kemikaali mutti ison osan sammakoista homoiksi ja osa jopa muutti sukupuolta. (eli trans)
En kutenkaan usko että tässä oli mitään pahantahtoisuutta takana. Eikä kemikaali vaikuta samalla tavalla ihmisiin kuin eläimiin. En silti lähtisi selkeitä tutkimustuloksia kumoamaan vaikka liberaalit vetääkin tutkimuksesta aina herneet nenään XD

Petteri Hiienkoski

#3. Halusin nostaa esiin tämän aiheen, koska "salaliittoteoriaan" terminä liittyy niin paljon ennekkoluuloja ja sitä käytetään poliittisessa retoriikassa lyömäaseena. Löytämäni suomenkieliset jutut aiheesta olivat ällöttävän pinnallisia, ylimielisiä, toiseuttavia.

Kysymystä voi tarkastella täysin päinvastaiselta kannaltakin: kyky nähdä yhteyksiä asioiden välillä! Tämä on tärkeää kaikilla luovilla aloilla, jossa tavoitella kehitystä. Etenkin taiteen piirissä. Taiteilijat, joilta odotetaan erityistä herkkyyttä, ovat perinteisesti havainneet ja osoittaneet näitä yhteyksiä ja niiden takana olevia kehityssuuntia ja suunnitelmia. Väljässä merkityksessä voidaan puhua salaliittoteorioista.

Toiset salaliittoteoriat ovat mielenkiitoisempi, toiset tylsempiä. Oikeaksi osoittaminen onkin sitten toinen juttu...Suhteellisen vapaan tiedonvälityksen valtateillä ne teoriat joiden tueksi löytyy evidenssiä, todennäköisesti vahvistuvat...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

NWO-globalisaatio-uusliberalismi-islamisaatio-Karl Marx-feminismi-rasismi-vihervasemmisto-vapaus veljeys tasa-arvoisuus-EU-pääomien, tavaroiden ja ihmisten vapaa liikkuvuus.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"– Salaliittoteoria on käsitys, jonka mukaan jonkin merkittävän tapahtuman, tapahtumasarjan tai kehityskulun takana on salaliitto eli useamman kuin kahden henkilön muilta piilossa pitämä sopimus, salainen suunnitelma tai strategia jonkin päämäärän saavuttamiseksi."

Eiköhän jokaiselle ole selvää että salaliittoja on olemassa, suunnitelmia joiden todellinen päämäärä halutaan pitää salassa yleisöltä tai kohteelta.
Pienemmässä skaalassa kyse on perus huijauksesta esim. Nigerialais-kirjeestä.

Kun salaliittoteorioita lukee, kuuntelee tai katselee, kannattaa kysyä itseltään onko mahdollisessa salaliitossa mahdollisesti jokin muu motivaatio kuin se mitä julkisesti annettu ymmärtää.

9/11 aloitti "terrorismin vastaisen sodan" eli julkinen motivaatio on maailman parannus, jos nuo luvut mitä olen lukenut pitää paikkaansa niin se salainen motivaatio voisi olla raha, 4.7 Triljoonaa dollaria tuo terroristien metsästys maksanut USA:n veronmaksajille vuoteen 2016 mennessä, vertailuna inflaatio korjattuna toinen maailmansota maksoi 4.39 Triljoonaa. Joten henkilö jos toinenkin on tehnyt hyvät rahat terroristien vuoksi.

https://www.usnews.com/news/articles/2016-09-09/wa...

Sota on maailman parasta bisnestä

Petteri Hiienkoski

Jep. Eisenhower varoitti sotateollisesta kompleksista.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sotateollinen_kompleksi
Trumpin savustamisyritysten kohdalla puhutaan deep-statesta.

Toimituksen poiminnat