Ylen äärimmäistä uskontouutisointia

Valtionmedian toimittaja Minna Pärssisen juttu Onko äärikristittyjäkin olemassa? vaikuttaa onnettomalta yritykseltä saada Länsi-Eurooppaa ravisteleva muslimiterrorismi näyttämään jotenkin hyväksyttävämmältä.

Pasilanmäen 'kansanvalistusseura' on jo kauan levittänyt "ilosanomaa" islamista "rauhan uskontona". Nyt kun tämä valistustoiminta alkaa näyttämään yhä epätoivoisemmalta, yritetään uskotella, että kristinusko tuottaisikin yhtä lailla terroristeja – "kristittyjä terroristeja"!

Meidän sivistymättömien suomalaisten osana on tietenkin pureskelematta niellä kaikki mitä Pasilanmäen kansanvalistajat totuutena meille syöttävät…

"Kristitty terroristi" ja "äärikristitty"

Robert L. Dear – jonka YLE-toimittaja esittää esimerkkinä "kristitystä terroristista" – on todellisuudessa vakavasti mielisairas huumehörhö, pössyttelijä, joka ei piitannut Raamatun opetuksista vaikka väittikin olevansa kristitty. Hänen paikkansa on nykyisin Coloradon osavaltion mielisairaalassa. Tätä YLE-toimittaja ei tietenkään kertonut. – Ei tainnut sopia agendaan…

Larry Steven McQuilliams oli huumerikoksesta syytetty ja aseellisesta pankkiryöstöstä tuomittu, omaa kuolemaansa tavoitellut työtön. Hänet YLE-toimittaja esittelee toisena esimerkkinään "äärikristitystä". Se, että tämän uutisoidaan ampuneen "yli sata laukausta oikeustaloa, Meksikon konsulaattia ja poliisiasemaa kohti" kertoo paljon siitä, mihin hän vihansa kohdisti. Se taisi kohdistua Raamatun Jumalaa vastaan (Room. 13:1s).

  • Sentähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan; mutta jotka nousevat vastaan, tuottavat itsellensä tuomion.
  • Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen;
  • sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee. (Room. 13:2-4.)

Tuskin on sattuma, että McQuilliamsin suunnitelmiin kuului iskeä myös kirkkoihin.

"Piinehaan papisto"

Mitä tulee "Piinehaan papistoon", johon McQuilliamsin väitetään kuuluneen, se ei ole mikään järjestäytynyt eikä johdettu liike, kuten YLE-jutun perusteella saattaisi luulla. Se viittaa neljän miehen rikollisryhmään, joka 1990-luvulla syyllistyi pankkiryöstöihin ja pommi-iskuihin, jotka kohdistuivat myös aborttiklinikkoja vastaan. He kutsuivat itseään "Piinehaan papeiksi".

Ideologista innoitusta ei saatu lähimmäisenrakkaudesta, ei lähetyskäskystä eikä ylipäätään Uudesta Testamentista. Ei! Se ammennettiin Richard Kelly Hoskinsin kirjasta Vigilantes of Christendom: The Story of the Phineas Priesthood (1990). Otsikko kertoo paljon: vigilanteilla tarkoitetaan omankäden oikeuteen turvautuvia. Nimi on poimittu Vanhan Testamentista, jossa 4. Mooseksen kirjassa kerrotaan pappi Piineehaasta.

"Army of God"

"Army of God" ei sekään ole mikään kristillinen aktioryhmä tai raamattupiiri, vaan terroristinen rikollisryhmä. Aborttiklinikoita vastaan tehtyjen iskujen lisäksi se on syyllistynyt lukuisiin omaisuusrikoksiin, kidnappauksiin, murhayrityksiin ja murhiin.

Se, että ilmoittaa olevansa "Jumalan armeija", tuskin riittää perusteeksi pitää ryhmää erityisen ”kristittynä”, vielä vähemmän "äärikristittynä". Olkoonkin, että abortissa tapetaan syytön ihmisalkio, Raamattu yksiselitteisesti kieltää yksityiskoston, sillä kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat (Matt. 26:52).

"Herran vastarinta-armeija"

"Herran vastarinta-armeija" (LRA) Ugandassa ei edes itse taida katsoa taistelevansa ”kristinuskon puolesta”, vaikka YLE-toimittaja niin väittääkin. LRA on "Afrikan David Koreshina" tunnetun Joseph Konyn henkilökulttiin perustuva synkretistinen ja spiritistinen lahko ja gerilla-liike, jonka päätehtävä on acholi-heimon "puhdistaminen". Kony on mystikko ja henkiparantajameedio, joka on julistanut itsensä ”Jumalan profeetaksi”. Poliitikassa henkilökultit kuuluvat yleensä kommunismiin ja kansallissosialismiin.

Pelkästään se, että sissi-liikkeen nimessä on ”Herra” (Lord) ja puhutaan ”Jumalasta” tai ”Kymmenen käskystä”, ei riitä päätelmään, että olisi kysymys kristityistä ja kristinuskosta. Vielä vähemmän voi olla kysymys ”kristillisestä fundamentalismista” sikäli kuin tarkoitetaan sitoutumista yksinomaan Raamattuun.

"Tripuran vapautusrintama"

"Tripuran vapautusrintama" (NLFT) on sen sijaan Koillis-Intiassa toimiva separatistinen sissiliike, joka ”ajaa Tripuran itsenäisyyttä”, kuten YLE-toimittajakin myöntää. Vaikka liikkeen johtajista noin 90 % luetaan muodollisesti kristityiksi, NLFT:n peruskirjassa ei puhuta mitään kristinuskosta. Sen mukaan "välitön tavoite" on asein ”kukistaa imperialismi, kapitalismi ja uuskolonialismi”. Toinen tavoite on perustaa Tripuraan "kansantasavallan hallitus", jonka perustana on todellinen ”oikeudenmukaisuus, vapaus, veljeys ja tasa-arvo”.

Tavoitteet viittaavat pikemminkin marxismiin ja kommunismiin kuin kristinuskoon. Jos vapautusrintamaa motivoi kristillisyys, kysymys taitaa olla Raamatusta vieraantuneesta niin sanotusta vapautuksen teologiasta. Jostain sellaisesta, mikä Suomessakin on innoittanut vääristyneen suvaitsevaisuusideologian omaksuneita luikuriteologeja kiihottamaan kristittyjä asettumaan laillista esivaltaa vastaan.

"Anti-Balaka"

YLE-toimittaja väittää myös että "Anti-Balaka-taistelijat" Keski-Afrikan tasavallassa olisivat "kristittyjä" tai jopa "äärikristittyjä". Mutta mikä on totuus? – Antibalakat viittaa niihin, jotka kantavat gris-gris-amulettia, jonka on määrä pysäyttää Kalashnikovin luodit.

Voodoo-talismaani, jonka on tarkoitus taata koskemattomuus vihollisen aseilta, on silkkaa taikauskoa. Se sotii jyrkästi Raamattua ja 1. käskyä vastaan. Amuletit ja talismaanit liittyvät pakanalliseen animismiin. Gris-gris-talismaanin juuret ovat Länsi-Afrikassa ja islamin traditiossa: se sisältä yleensä Koraanin tekstiä.

Antibalakan jäsenistö tosin heijastelee maan lounaisosien väestöä, joka koostuu enimmäkseen kristityistä. Mukana on myös suoranaisia animisteja. Tony Blair -Instituutin ylläpitämän CRG-tutkimuskeskuksen mukaan useimmat Anti-Balaka-taistelijat eivät kuitenkaan ole liittyneet siihen kristinuskon vaan "koston takia tai koska heillä ei ollut muuta mahdollisuutta selviytyä".

Uskonnollinen yleissivistys ja todenmukainen uutisointi?

Pyhäkoululapsikin tietää, että kristitty on se, joka uskoo Raamatun Jeesukseen eikä hän saa kostaa eikä ryhtyä väkivaltaan. Eikö valtionmedian toimittajan uskonnollinen yleissivistys yllä edes tähän?

Näyttää siltä, että YLE-toimittaja on tehnyt kuten Pasilanmäen kansanvalistajille on tavaksi tullut: faktoista joita niitäkin "fiilataan ja höylätään" poliittisesti sopiviksi valitaan vain ne, mitkä tukevat agendaa, mutta niistä, mitkä eivät siihen sovi, vaietaan.

Uskonnot samalle viivalle paitsi suvaitsevaisuusideologia

Kun toimittaja on pannut kristinuskon väkivaltaisuudessa islamin kanssa suitsaitsukkelaan samalle viivalle, hän tiivistää ”asiantuntijan” suulla vääristyneen suvaitsevaisuusideologian mukaisen pääteesin:

Uskonnosta voidaan nostaa ajattelua, että "me olemme ainoa uskonto, ainoita pelastujia ja muut ovat kaikki vääräuskoisia". Ja sitä kun johdattelee eteenpäin, toisille ei välttämättä jää paljon ihmisarvoa. Se on väylä väkivallalle.

YLE-toimittaja ei ”asiantuntijan” suulla näytä kyseenalaistavan oman ideologiansa suvaitsemattomuutta muita uskontoja kohtaan: niiden eksklusiivisuuden annetaan kaksinaismoralistisesti ymmärtää loukkavan ihmisarvoa ja johtavan väkivaltaan.  

Ihmisarvo ja sen perusta

Kristillinen usko tunnustaa ihmiselle korkeimman mahdollisen arvon. Se perustuu siihen, että jokainen ihminen on Jumalan kuvaksi luotu ja itsensä Jumalan Pojan kalliisti lunastama. Huolimatta siitä, että kristinusko Jumalan yhteyteen pääsemiseksi sulkee pois muut uskonnot ja pelastusväylät kuin uskon Kristukseen, se EI itsessään johda ihmisarvon vähenemiseen eikä väkivaltaan kristinuskon edistämiseksi. Päinvastoin.

Valtiollisessa mediatalossa työskentelevän toimittajan luulisi tietävän näin yksinkertaisen asian vaikka hänellä itsellään ei olisi kristillistä vakaumusta. Länsimaisessa kulttuurissa, joka juuret ovat kristillisessä maailmankatsomuksessa ja ihmiskäsityksessä, se kuuluu uskonnolliseen yleissivistykseen.

Petteri Hiienkoski

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu