Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Ylen äärimmäistä uskontouutisointia

  • Äärikristitty tunnetaan väkivaltaisuudestaan? Jim Caviezel Kristuksena Mel Gibsonin elokuvassa The Passion of the Christ (2004).
    Äärikristitty tunnetaan väkivaltaisuudestaan? Jim Caviezel Kristuksena Mel Gibsonin elokuvassa The Passion of the Christ (2004).

Valtionmedian toimittaja Minna Pärssisen juttu Onko äärikristittyjäkin olemassa? vaikuttaa onnettomalta yritykseltä saada Länsi-Eurooppaa ravisteleva muslimiterrorismi näyttämään jotenkin hyväksyttävämmältä.

Pasilanmäen 'kansanvalistusseura' on jo kauan levittänyt "ilosanomaa" islamista "rauhan uskontona". Nyt kun tämä valistustoiminta alkaa näyttämään yhä epätoivoisemmalta, yritetään uskotella, että kristinusko tuottaisikin yhtä lailla terroristeja – "kristittyjä terroristeja"!

Meidän sivistymättömien suomalaisten osana on tietenkin pureskelematta niellä kaikki mitä Pasilanmäen kansanvalistajat totuutena meille syöttävät...

"Kristitty terroristi" ja "äärikristitty"

Robert L. Dear – jonka YLE-toimittaja esittää esimerkkinä "kristitystä terroristista" – on todellisuudessa vakavasti mielisairas huumehörhö, pössyttelijä, joka ei piitannut Raamatun opetuksista vaikka väittikin olevansa kristitty. Hänen paikkansa on nykyisin Coloradon osavaltion mielisairaalassa. Tätä YLE-toimittaja ei tietenkään kertonut. – Ei tainnut sopia agendaan…

Larry Steven McQuilliams oli huumerikoksesta syytetty ja aseellisesta pankkiryöstöstä tuomittu, omaa kuolemaansa tavoitellut työtön. Hänet YLE-toimittaja esittelee toisena esimerkkinään "äärikristitystä". Se, että tämän uutisoidaan ampuneen "yli sata laukausta oikeustaloa, Meksikon konsulaattia ja poliisiasemaa kohti" kertoo paljon siitä, mihin hän vihansa kohdisti. Se taisi kohdistua Raamatun Jumalaa vastaan (Room. 13:1s).

  • Sentähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan; mutta jotka nousevat vastaan, tuottavat itsellensä tuomion.
  • Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen;
  • sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee. (Room. 13:2-4.)

Tuskin on sattuma, että McQuilliamsin suunnitelmiin kuului iskeä myös kirkkoihin.

"Piinehaan papisto"

Mitä tulee "Piinehaan papistoon", johon McQuilliamsin väitetään kuuluneen, se ei ole mikään järjestäytynyt eikä johdettu liike, kuten YLE-jutun perusteella saattaisi luulla. Se viittaa neljän miehen rikollisryhmään, joka 1990-luvulla syyllistyi pankkiryöstöihin ja pommi-iskuihin, jotka kohdistuivat myös aborttiklinikkoja vastaan. He kutsuivat itseään "Piinehaan papeiksi".

Ideologista innoitusta ei saatu lähimmäisenrakkaudesta, ei lähetyskäskystä eikä ylipäätään Uudesta Testamentista. Ei! Se ammennettiin Richard Kelly Hoskinsin kirjasta Vigilantes of Christendom: The Story of the Phineas Priesthood (1990). Otsikko kertoo paljon: vigilanteilla tarkoitetaan omankäden oikeuteen turvautuvia. Nimi on poimittu Vanhan Testamentista, jossa 4. Mooseksen kirjassa kerrotaan pappi Piineehaasta.

"Army of God"

"Army of God" ei sekään ole mikään kristillinen aktioryhmä tai raamattupiiri, vaan terroristinen rikollisryhmä. Aborttiklinikoita vastaan tehtyjen iskujen lisäksi se on syyllistynyt lukuisiin omaisuusrikoksiin, kidnappauksiin, murhayrityksiin ja murhiin.

Se, että ilmoittaa olevansa "Jumalan armeija", tuskin riittää perusteeksi pitää ryhmää erityisen ”kristittynä”, vielä vähemmän "äärikristittynä". Olkoonkin, että abortissa tapetaan syytön ihmisalkio, Raamattu yksiselitteisesti kieltää yksityiskoston, sillä kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat (Matt. 26:52).

"Herran vastarinta-armeija"

"Herran vastarinta-armeija" (LRA) Ugandassa ei edes itse taida katsoa taistelevansa ”kristinuskon puolesta”, vaikka YLE-toimittaja niin väittääkin. LRA on "Afrikan David Koreshina" tunnetun Joseph Konyn henkilökulttiin perustuva synkretistinen ja spiritistinen lahko ja gerilla-liike, jonka päätehtävä on acholi-heimon "puhdistaminen". Kony on mystikko ja henkiparantajameedio, joka on julistanut itsensä ”Jumalan profeetaksi”. Poliitikassa henkilökultit kuuluvat yleensä kommunismiin ja kansallissosialismiin.

Pelkästään se, että sissi-liikkeen nimessä on ”Herra” (Lord) ja puhutaan ”Jumalasta” tai ”Kymmenen käskystä”, ei riitä päätelmään, että olisi kysymys kristityistä ja kristinuskosta. Vielä vähemmän voi olla kysymys ”kristillisestä fundamentalismista” sikäli kuin tarkoitetaan sitoutumista yksinomaan Raamattuun.

"Tripuran vapautusrintama"

"Tripuran vapautusrintama" (NLFT) on sen sijaan Koillis-Intiassa toimiva separatistinen sissiliike, joka ”ajaa Tripuran itsenäisyyttä”, kuten YLE-toimittajakin myöntää. Vaikka liikkeen johtajista noin 90 % luetaan muodollisesti kristityiksi, NLFT:n peruskirjassa ei puhuta mitään kristinuskosta. Sen mukaan "välitön tavoite" on asein ”kukistaa imperialismi, kapitalismi ja uuskolonialismi”. Toinen tavoite on perustaa Tripuraan "kansantasavallan hallitus", jonka perustana on todellinen ”oikeudenmukaisuus, vapaus, veljeys ja tasa-arvo”.

Tavoitteet viittaavat pikemminkin marxismiin ja kommunismiin kuin kristinuskoon. Jos vapautusrintamaa motivoi kristillisyys, kysymys taitaa olla Raamatusta vieraantuneesta niin sanotusta vapautuksen teologiasta. Jostain sellaisesta, mikä Suomessakin on innoittanut vääristyneen suvaitsevaisuusideologian omaksuneita luikuriteologeja kiihottamaan kristittyjä asettumaan laillista esivaltaa vastaan.

"Anti-Balaka"

YLE-toimittaja väittää myös että "Anti-Balaka-taistelijat" Keski-Afrikan tasavallassa olisivat "kristittyjä" tai jopa "äärikristittyjä". Mutta mikä on totuus? – Antibalakat viittaa niihin, jotka kantavat gris-gris-amulettia, jonka on määrä pysäyttää Kalashnikovin luodit.

Voodoo-talismaani, jonka on tarkoitus taata koskemattomuus vihollisen aseilta, on silkkaa taikauskoa. Se sotii jyrkästi Raamattua ja 1. käskyä vastaan. Amuletit ja talismaanit liittyvät pakanalliseen animismiin. Gris-gris-talismaanin juuret ovat Länsi-Afrikassa ja islamin traditiossa: se sisältä yleensä Koraanin tekstiä.

Antibalakan jäsenistö tosin heijastelee maan lounaisosien väestöä, joka koostuu enimmäkseen kristityistä. Mukana on myös suoranaisia animisteja. Tony Blair -Instituutin ylläpitämän CRG-tutkimuskeskuksen mukaan useimmat Anti-Balaka-taistelijat eivät kuitenkaan ole liittyneet siihen kristinuskon vaan "koston takia tai koska heillä ei ollut muuta mahdollisuutta selviytyä".

Uskonnollinen yleissivistys ja todenmukainen uutisointi?

Pyhäkoululapsikin tietää, että kristitty on se, joka uskoo Raamatun Jeesukseen eikä hän saa kostaa eikä ryhtyä väkivaltaan. Eikö valtionmedian toimittajan uskonnollinen yleissivistys yllä edes tähän?

Näyttää siltä, että YLE-toimittaja on tehnyt kuten Pasilanmäen kansanvalistajille on tavaksi tullut: faktoista joita niitäkin "fiilataan ja höylätään" poliittisesti sopiviksi valitaan vain ne, mitkä tukevat agendaa, mutta niistä, mitkä eivät siihen sovi, vaietaan.

Uskonnot samalle viivalle paitsi suvaitsevaisuusideologia

Kun toimittaja on pannut kristinuskon väkivaltaisuudessa islamin kanssa suitsaitsukkelaan samalle viivalle, hän tiivistää ”asiantuntijan” suulla vääristyneen suvaitsevaisuusideologian mukaisen pääteesin:

Uskonnosta voidaan nostaa ajattelua, että "me olemme ainoa uskonto, ainoita pelastujia ja muut ovat kaikki vääräuskoisia". Ja sitä kun johdattelee eteenpäin, toisille ei välttämättä jää paljon ihmisarvoa. Se on väylä väkivallalle.

YLE-toimittaja ei ”asiantuntijan” suulla näytä kyseenalaistavan oman ideologiansa suvaitsemattomuutta muita uskontoja kohtaan: niiden eksklusiivisuuden annetaan kaksinaismoralistisesti ymmärtää loukkavan ihmisarvoa ja johtavan väkivaltaan.  

Ihmisarvo ja sen perusta

Kristillinen usko tunnustaa ihmiselle korkeimman mahdollisen arvon. Se perustuu siihen, että jokainen ihminen on Jumalan kuvaksi luotu ja itsensä Jumalan Pojan kalliisti lunastama. Huolimatta siitä, että kristinusko Jumalan yhteyteen pääsemiseksi sulkee pois muut uskonnot ja pelastusväylät kuin uskon Kristukseen, se EI itsessään johda ihmisarvon vähenemiseen eikä väkivaltaan kristinuskon edistämiseksi. Päinvastoin.

Valtiollisessa mediatalossa työskentelevän toimittajan luulisi tietävän näin yksinkertaisen asian vaikka hänellä itsellään ei olisi kristillistä vakaumusta. Länsimaisessa kulttuurissa, joka juuret ovat kristillisessä maailmankatsomuksessa ja ihmiskäsityksessä, se kuuluu uskonnolliseen yleissivistykseen.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä ja tarpeellinen kirjoitus.

Luin itsekin tuon Ylen jutun sen julkaisupäivänä, ja siitä tuli mieleen, että oli tarkoitus vähätellä islamia ja sanoa, että "niinhän myös ne muutkin" - olipa tähän sitten kunnon perusteita tai ei.

Marko Parkkola

Ei mikään yllätys totuusmedialta. Elämmehän faktojen jälkeistä aikaa.

Sen kun vain saisi tietää, mikä on se hulluus, joka ajaa länsimaisen ihmisen tukemaan islamilaista terrorismia. Ja mikä siihen olisi lääke.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tyypillistä YLE;n kansalle valehtelun, kansanvalistusseuran uutisointia. Totuudesta viis kunhan saisi sekoitettua joidenkin täyspäisten ajatuksenjuoksua.

Miksihän YLE ei ainakaan minun tietääkseni koskaan, missään yhteydessä ole tutkinut, julkaissut tai analysoinut, miten ja missä määrin, uskonnolliset opettajat ja kulttuurisidonnaisuus estää, painostaa ja pakottaa maltilliset, maan lakeihin ja tapoihin myötämielisesti suhtautuvat muslimit sharia lain alle, jopa kunniamurhin!

Eikö tämäkin puoli asiassa ole riittävän suuri painoarvoltaan, vai eikä se vain sovi YLE;n agendaan?

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Hyvä kirjoitus, kaima! Kas, kun eivät Ylen "Isossa Pahassa" väittäneet, että Baader-Meinhof ja RAF (Rote Arme Fraktion) ovat myös äärikristillistä liikehdintää, koska jotkut heidän jäsenistään olivat papin perheestä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Islamin vaarallisuus ideologiana tiivistyy siihen fantastiseen väitteeseen, että se on jumalan viimeinen sana, eikä sen jälkeen tule mitään.

"Religion of peace? Yes, one piece here, one piece there...".

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Miten sinä, Petteri Hiienkoski, olet huolehtinut ihmisten negatiivisesta uskonnonvapaudesta? Miten olet huolehtinut siitä, että lapsilla ja nuorilla on oikeus kasvaa ilman kasvattajiensa uskonnollista humpuukia olipa sitten kyseessä kristinusko, islam, hinduismi, buddhalaisuus tai ihan mikä tahansa maailman muista tuhansista uskonnoista? Miten olet huolehtinut siitä, että henkilö X ei törmää julkisen vallan yhteydessä mihinkään uskontoon?

Petteri Hiienkoski

#6. Eipä taida olla olemassa mitään uskontotyhjiötä. "Tabula rasa" on pelkkää utopiaa. Not exist. Jo pienellä lapsellakin on jopa syntymästään asti tietous Jumalan olemassaolosta.

Tätä todellisuutta vasten olennaista on se, minkä uskonnon tai ideologian opetusta lapsi kasvaessaan saa. Sellaistako, mikä on epävarmaa höttöä tyhjän päällä? Sellaista, mikä ei ole vain hengellisesti vaan myös ruumiillisesti murhaavaa? Vaiko kenties sellaista, joka ei kanna ainoastaan tämän lyhyen elämän ajan vaan myös ajan rajan yli ikuisuuteen?

Jokainen lastaan rakastava vanhempi on vastuussa tästä.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Kristillistä ekstremismiä on paljon eikä siitä puhuminen päästä muita udkontoja pälkähästä eikä lievennä muiden rikoksia. Sanoisin päin vastoin. Kyseiset toimittajat ovat kuitenkin hakeneneet sitä oudoilta suunnilta. Paljon lähempää ja arkisemmista ympyröistä löytyy varsinkin henkistä väkivaltaa jota harjoitetaan kristinuskon nimissä.

Petteri Hiienkoski

#7. Vähän riippuu miten ekstremismi määritellään. Tässä kirjoituksessa sitä määritteli YLE-toimittajan juttu: painopiste poliittisessa ekstremismissä.

Jokaisen kristityn tulisi olla ekstremisti Raamatun sanan suhteen, nimittäin Kristuksen ansaitsemaan Jumalan armoon luottamisessa ja lähimmäisen rakastamisessa.

Valitettavasti henkistä ja hengellistä väkivaltaa kristinuskovia kohtaan harjoittavat Raamatusta vieraantuneet piispat, pipit ja papit opettaessaa "kristinuskon nimissä" (vrt. Matt. 7:15) liberaalipopulistisia ajatuksia. Osa onnettomista luikuriteologeista käyttää auktoriteettiasemaansa häijysti hyväkseen kiusatakseen ja ahdistellakseen Vapahtajaan luottavaisia kristittyjä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Paljon lähempää ja arkisemmista ympyröistä löytyy varsinkin henkistä väkivaltaa jota harjoitetaan kristinuskon nimissä."

Luulisi, että vaikka tällainen on luonnollisesti tarpeetonta, uskon kuitenkin, että pommit ,auton käyttö aseena , luodit, puukot ja raiskaukset satuttavat ihmisiä moninkertaisesti enemmän kuin edellä mainittu.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Teemana on "kristillinen ekstremismi". Kommentoin sitä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Viimeksi lauantaina Yle näytti ohjelman kunniamurhista.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jokaista kristityksi itseään väittävää tappajaa näytetään Suomessa arvostettavan. Tai sitten rikoksensa eivät ole oikein mitään, koska mielenterveysongelma.

Jos joku pimahtanut muslimi tekee saman, on kyseessä maailmanlaajuinen salaliitto, terrorismi, jihadismi ja uhka lännen tulevaisuudelle.

Muuttuukohan tämä koskaan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Islamin pimeän puolen apologeetta vauhdissa. Viisi kertaa ovat "pimahtaneet muslimit" iskeneet tänä vuonna pelkästään Englannissa. Mikä ihme nuo muslimit on saanut pimahtamaan?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kas, sielläpä taas uskollisin lukijani... Tuskinpa sillä että keksit minulle aina uusia epiteettejä muuttaa totuutta toisenlaiseksi. Suomessa jokainen maahanmuuttaja nähdään rikollisena tai ainakin hulluna, mutta paikalliset saavat rötöstellä niin kuin haluavat.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #16

Minulle tuo jokaisen maahanmuuttajan näkeminen Suomessa rikollisena tai ainakin hulluna oli täysin uutta. En ollut tuollaista huomannut Suomessa käydessäni. Sen kyllä olen huomannut, ettei Salakarin kannata puhua totuudesta millään tasolla.

Petteri Hiienkoski

#11. Etpä taida seurata ainakaan valtionmediaa sitten... =) Olisko esimerkkejä niistä kristityistä tappajista joita arvostetaan...?

Eikös hallitus ja sen äänitorvet ovat kieltäneet että islamilla olisi jokin yhteys terrorismiin. YLE on tätä agendaa aika uskollisesti noudattanut. Mutta ehkä tuo toimittaja Pärssisen juttu oli merkki strategian muutoksesta: nyt ryhdytäänkin todistelemaan että kristinuskolla on yhteys terrorismiin... =)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Breivikiä (syntyi luterilaiseen perheeseen) arvostetaan Suomessa aivan erityisesti. Tosin harmitellaan ettei hän saanut tapetuksi enemmän ihmisiä.

Kristinuskolla ja islamilla puolustellaan terroritekoja, mutta kummallakaan ei ole yhteyttä terrorismiin, joten hallitus ja äänitorvet ovat näemmä oikeassa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #17

"Ymmärrän hyvin jos syvästi uskonnollinen ja politisoitunut shiia- tai sunnimuslimi, liian sinisilmäinen suomalainen, tai lahjottu tai palkattu ”asiantuntija” puolustaa poliittista islamia. Mutta en ymmärrä sitä, että osa järkevistä ihmisistä ei halua uskoa, että poliittinen islam on vaarallisempi ideologia maailmassa kuin fasisimi natsien aikaan. Ideologian uhreja ovat koko maailma, mukaan lukien miljoonat maltilliset ja rauhalliset muslimit.

Alan Salehzadeh"

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #17

#17. Breivik ei ole väittänyt olevansa kristitty uskonnollisessa vaan ainoastaan kulttuurisessa mielessä. Ei ole sattuma, ettei hän hae oikeutusta toiminnalleen Raamatusta vaan ihailee ristiretkiä ja paavikirkkoa mutta sitäkin vain ulkonaisessa merkityksessä. Breivik on niin kaukana luterilaisuudesta kuin olla saattaa.

Enkä ole kuullut kenenkään osoittaneen hyväksyntäänsä Breivikin tekemällä joukkomurhalle, saati harmitelleen, ettei uhreja ollut enemmän. Järjetöntä...
...ellei sellaiseksi lueta kuolemanrangaistuksen vastustamista...
(http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)
Taidatkin vain trollata...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #20

Uskonto on osa ihmistä, osa hänen kulttuuriaan, sitä miten hän maailmankäsityksensä muodostaa. Julistautuminen erilleen kaikesta "uskonnollisesta" ei oikein vakuuta, kun hänen koko terrorisminsa on kohdistettu nimenomaan uskonnollisin perustein.

Luterilaisuudesta hänellä voi olla erilainen tulkinta kuin sinulla, mutta omaa ristiään hän kantoi.

Sinun kannattaisi joskus vilkaista keskustelupalstoille (Homma, Suomi24, jopa US...) ja katsoa miten paljon Breivikiä arvostetaan.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #21

#21. Jos Breivik itse irtisanoutuu kristillisestä uskosta, EI kysymys silloin ole mistään uskon tulkinnasta ja vielä vähemmän "luterilaisuuden tulkinnasta". NOT TRUE. Tällaisten väitteiden esittäminen on yksinkertaisesti väärin.

En tongi kaikenmaailman keskustelupalstoja, joista voi toki halutessaan kaivaa esiin ihan mitä haluaa. Tarkoitan sellaista julkisuutta mistä valtamedia kirjoittaa ja uutisoi: jos joku vakavasti otettava olisi todella esittänyt mitä väität asia epäilemättä olisi noussut uutisotsikoihin.

Toimituksen poiminnat