Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Kristinusko ja islam V: Islamin valkopesua ja kristinuskon mustamaalausta

  • Kristinusko ja islam V: Islamin valkopesua ja kristinuskon mustamaalausta
  • Kristinusko ja islam V: Islamin valkopesua ja kristinuskon mustamaalausta

Helsingin Sanomat on valtionmedian tavoin panostanut islamin valkopesuun ja kristinuskon mustamaalaukseen. Strategiaan on kuulunut kristinuskon ja islamin välisten erojen kieltäminen tai vähättely. Vähemmän kunniakkaat perinteet valtaeliitin poliittisessa peesaamisessa ulottuvat suomettuneisuuden ajalle asti.

Hesarin toimittaja Annina Vainio vyörytti kesäkuussa liudan ”asiantuntijoita” todistelemaan myyteiksi kristinuskoa ja islamia koskevia käsityksiä, jotka eivät sopineet suvaitsevuus- ja monikulttuurisuusideologiaan. Toimittaja Vainio tiesi kertoa 26.6.2017: Yleisen käsityksen mukaan kristityt ja muslimit palvovat samaa jumalaa.

Eikä yksikään juttua varten haastatelluista asiantuntijoista – jotka uskottavuuden lisäämiseksi oli mainittu lopussa – kumonnut tätä ”yleistä käsitystä”. Joukkoon mahtui Uuden testamentin ja varhaiskristillisen kulttuurin professori Petri Luomanen. Tosin, kun tiedetään dogmatiikan professorin etääntyneen Raamatusta, voiko eksegetiikan professorilta odottaa muuta?

Islam ja kristinusko eivät olekaan täysin erilaisia?

Toimittajan esittämä ”yleinen käsitys” on nimenomaan myytti. Sen sijaan, että hän oikaisisi harhakuvan, hän uskottelee, että käsitys, jonka mukaan islam ja kristinusko ovat täysin erilaisia, olisikin myytti.

Perusteluna esitetään näennäisiä yhtäläisyyksiä, jotka taitavat sopia yhtä hyvin judaismiin ja vapaamuurarilooseihin kuin David Koreshin tai Jim Jonesin johtamiin kuolemankultteihinkin.  

– Uskonnoilla on monia yhteisiä piirteitä, kuten usko taivaaseen, helvettiin ja yhteen jumalaan, joka loi taivaan ja maan. Molemmissa uskonnoissa esiintyy enkeleitä ja vietetään ritualistisia juhlia.

Kun käsitteitä ei avata, eivät erotkaan ilmene. Vaikka Islam ja kristinusko tunnustavat samoja profeettoja eli jumalan tahdon julistajia, kuten Mooseksen, Aabrahamin ja Jeesuksen, monet heitä koskevat Koraanin väitteet eivät nekään käy yksiin Raamatun kanssa.

Asiantuntijoista huolimatta Hesarin toimittaja väittää, että islamissa ei ole pappislaitosta, piispoja tai keskusjohtoista järjestelmää, kuten kristinuskossa, jossa piispat määrittelevät kristillisen uskon sisältöä.

Pyhäkoululapsikin tietää, etteivät kristillisen uskon sisältöä määrittele piispat vaan Raamattu. Ja elleivät imaamit ja mullahit vastaa ns. pappislaitosta, mitä sitten?

Mutta toisin kuin kirkon saarnavirka, jonka on määrä opettaa samaa apostolista oppia maailman loppuun asti (Matt. 28:19–21), islamin uskonoppineet määrittelevät sharia-lain tulkintaa. Se taas koskee maallistakin hallintavaltaa, koska islam – toisin kuin kristinusko – on myös poliittinen ideologia.

Ulkoisessa kristikunnassa on yhtäläisyyksiäkin islamin kanssa. Shiialaisuus näet muistuttaa keskusjohtoisuuden osalta paavilaisuutta.

Allah ”yhtä lailla” armahtavainen kuin Raamatun Jumala?

Asiantuntijana haastateltu uskontotieteen professori Tuula Sakaranaho väittää harhaanjohtavasti, että islamin Allah olisi ”yhtä lailla” armahtavainen kuin Raamatun Jumala.

– Yhtä lailla islamin jumala on armelias ja armahtavainen – nämä sanat esiintyvät varmaan eniten Koraanissa. Sekä islamissa että kristinuskossa jumala rankaisee, antaa anteeksi ja johdattaa oikealle tielle.

Uskontotieteen professorilla, Hesarin toimittajasta puhumattakaan, ei näytä olevan hajuakaan, mihin Jumalan armo kristinopin mukaan perustuu.

”Armelias” ja ”armahtavainen” ovat tyhjiä sanoja, joilla ei ole sisältöä Koraanissa. Sen takia käsitys, jonka mukaan Islamin jumala on ankara ja leppymätön, ei ole myytti, vaikka toimittaja niin uskottelee.

Täydellinen alistuminen on käytännössä mahdotonta. Muslimi ei elämässään voi olla varma, kelpaako hän Allahille tai onko hän saanut anteeksi. Hänellä on sen takia myös yllyke osallistua aseelliseen jihadiin, koska siinä kuolemiseen on liitetty lupaus pääsystä paratiisiin. 

Kristinuskossa Jumalan armo ei ole ehdollinen vaan ehdoton. Se ei perustu ihmisen tekoihin tai tekemättä jättämisiin vaan Kristuksen sovitustyöhön. Ero islamiin on kuin yöllä ja päivällä!

Raamatussa ”yhtä lailla” väkivaltaa kuin Koraanissa?

Pönkittääkseen suvaitsevuus- ja monikulttuurisuusideologian luomaa myyttiä islamista ”rauhan uskontona” Hesarin toimittaja yrittää uskotella, että käsitys, jonka mukaan Islam on poikkeuksellisen väkivaltainen ja armoton uskonto, olisikin myytti sen sijaan.

Keskiaikaista ristiretkipropagandaa tutkinut Miikka Tamminen kertoo, että muslimien valloitussotia tai sotia ylipäätään ei voi väittää väkivaltaisemmiksi kuin kristittyjen. Ikään kuin sodat voisivat osoittaa eroja. Turkkilaisen miekka tappoi siinä missä saksalaisenkin vaikka edellisen oli käyrä ja jälkimmäisen suora.

Tammisen väite, jolla Hesarin toimittaja yrittää todistella kristinuskon ja islamin samakaltaisuutta on säälittävä: Raamatussa on yhtä lailla väkivaltaa ja julmuuksia kuin Koraanissa. Asiantuntemus ei näytä riittävän erottamaan toisistaan Vanhaa ja Uutta Testamenttia eikä maallista ja hengellistä hallintavaltaa (regimenttiä).

Huolimatta siitä, että jutussa myönnetään, että Muhammed oli itse valtionpäämies ja kävi sotaa, kun taas Jeesus saarnasi väkivallattomuuden sanomaa, tästä ei tehdä välttämättömiä johtopäätöksiä. Muhammed (570–632) on muslimille esikuva, jota on määrä jäljitellä. Jeesus (noin 0–30) taas velvoittaa kristittyä rakastamaan vihamiestäänkin ja kostamaan pahan hyvällä (Matt. 5:44; 1. Tess. 5:15).

Tähänkin sekoitetaan asiantuntemattomasti maallinen regimentti. Eksegetiikan tohtorikoulutettava Anna-Liisa Tolosen suulla korostetaan, että Vaikka Raamatussa on paljon pasifistisia ajatuksia, se ei ole estänyt kristittyjä käymästä omasta mielestään oikeutettua sotaa. Tohtorikoulutuksessa ei ilmeisesti ole vielä päässyt lainkaan Uuden Testamentin puolelle (Matt. 22:21; Room. 13:1s).

Uskontotieteen professoria käytetään vakuuttamaan tuttua mantraa, jonka mukaan Pieni osa muslimeista levittää ajatusta islamista väkivaltaisena uskontona ja tekee terroritekoja sen nimissä.

Lausuma vaikuttaa teennäiseltä etenkin kun väkivaltaisuus on muslimien tiedossa ja muutkin voivat sen Koraanista ja haditheista todeta. Vaikka vain osa muslimeista tekee terrori-iskuja, asian vähättely ei kumoa sitä, mitä jihadista on kirjoitettu.

”Naisten huono asema on myytti” ja seksiinkin myönteinen suhde?

Islamin valkopesu menee lähes surrealistisiin sfääreihin. Toimittaja – itsekin nainen – vakuuttelee, että Naisten huono asema on tutkijoiden mukaan osin myytti.

Useiden vaimojen ottaminen ei ole ongelma, koska Ehtona pidetään sitä, että jokaista naista pitäisi kohdella tasapuolisesti ja pystyä elättämään heidät kaikki ja niin harvalla on riittävästi varallisuutta usean vaimon elättämiseen.

Tyttöjen sukuelinten silpominenkaan, jota ”joissakin muslimimaissa…tehdään yhä”, ei näytä liittyvän islamiin vaan ainoastaan ”kulttuuriin”. Sitä ei näet Koraanissa erikseen mainita. Ja islamhan on perinteisesti suhtautunut seksuaalisuuteen positiivisemmin kuin kristinusko, kuten naisen asemasta ja paratiisiodotuksistakin voi päätellä.

Homoillekin islamilla näyttää Hesarin mukaan olla annettavaa, sillä iso osa arabiankielisestä keskiaikaisesta runoudesta oli homoseksuaalista.

***

Meneekö islamin valkopesu ja kristinuskon mustamaalaus niin sanotusti läpi? Uskovatko lukijat mitä Hesari kirjoittaa? – Jos joukkoviestinnän lainalaisuudet toimivat, suuri osa uskoo. Etenkin, jos samansisältöistä viestiä toistetaan. Ja sitähän Hesari on tehnyt.

Media on kuitenkin murroksessa. Hesarinkin asema on pikemminkin murenemassa kuin vahvistumassa.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

70-vuotta sitten luterilaiset papit kehottivat saksalaisia nuoria miehiä sotimaan Hitlerin puolesta. Mitäs siitä sanot?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Veikkaan että "no true Scotsman"

Petteri Hiienkoski

#2. Ehkä niinkin voisia myös sanoa. Koskapa Raamattu ja luterilainen tunnustus tekevät erotuksen maallisen ja hengellisen regimentin välille.

Eli siinä mielessä voidaan perustellusti sanoa, etteivät Hitleriä puolesta sotimaan propagoivat papit, kuten eivät myöskään sateenkaaripapit, ole luterilaisia sanan todellisessa eli Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen tarkoittamassa merkityksessä.

Petteri Hiienkoski

#1. Ongelma Hitlerin puolesta propagoivilla papeilla oli perusteiltaan aivan sama mikä nykyisillä sateenkaaripapeilla. Molemmat poliittisia kiihkoilijoita jotka sekoittavat maallisen ja hengellisen regimentin.

Itse asiassa myös monet Jeesuksen ajan juutalaisista syyllistyivät samaan, koska odottivat maallista messiasta, poliittista vapauttajaa.

Ongelma on esiintynyt ulkonaisessa kristikunnassa käytännöllisesti katsoen aina ja tulee esiintymään tuomiopäivään asti.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Miksi maksaa tosiaan tyhjästä ?

Hesarin toimittamien ' höpö 'juttujen ansiosta olen jo muutama vuosi sitten lopettanut tilaukseni.

Petteri Hiienkoski

#3. Vähän säälittävääkin Hesarin kannalta, että se on vajonnut näin alas. Sillä on kuitenkin kunniakkaat perinteet. Mukaan lukien Suomen maineikkain poliittinen piirtäjä, joka ei peesannut valtaeliittiä, kuten nämä nykyiset nössöt.

Käyttäjän HeinonenJussi kuva
Jussi Heinonen

Islam on vaarallinen harhaoppi. Raamatun opissa sensijaan on kiteytettynä totuus.
Hesari julkaisee vahvasti kristinuskoa vääristeleviä kirjoituksia; otetaan tohtorikoulutettavia vahvistamaan asiaa, että kristinusko olisi jotenkin erityisen väkivaltainen uskonto. Hesari "aivopesee" tosiaan lukijoitaan. Ikään kuin tohtori olisi se pätevin henkilö sanomaan tässäkin islamin ja kristinuskon vertailussa sen kaikkein painavimman arvion, mutta jo nuori "tohtorikoulutettava" olisi hengellisten asioiden suhteen hyvinkin oppinut. Olisivat ottaneet edes luteririlaisen kirkon uskovaisen papin kommentoimaan asiaa, siis teologisen tiedekunnan opin menestyksellisesti läpäisseen ja nimenomaan uudestisyntyneen henkilön, joka olisi tässä asiassa luotettavampi arvioitsija, kuin yliopistotason sekulaarishumanistista opintosuuntaa edustava nuori opiskelija.

Muslimit uskovat, että Jeesus , Mooses, Daavid ja monet muut heprealaiset olivat profeettoja, mutta Muhammed oli profeetoista suurin. Vaikka muslimit kunnioittavat Raamattua, johon he sisällyttävät tooran, psalmit ja evankeliumit, heidän mielestään Koraani on Jumalan ehdoton totuus, joka on enkeli Gabrielin välityksellä ilmoitettu Muhammedille.

Kun islam sai alkunsa, se alkoi levitä Arabian niemimaalla kulovalkean tavoin. Eräs islamtutkija kirjoitti tähän tapaan islamin synnystä ja leviämisestä: "Heti alusta saakka islamia levitettiin fyysisen väkivallan, verenvuodatuksen ja sodan avulla. Väkivalta ei kohdistunut ainaostaan vääräuskoisiin, vaan myös muihin muslimeihin. Aseet, väkivalta ja sota ovat aina olleet keskeinen osa islamia. Muhammed puhui väkivallasta ja harrasti sitä aivan alusta saaakka" (Hal Lindsey: 1948, vuosi, jolloin loppu alkoi).

Islamilainen laki määrää, että Muhammedin tehtävän täyttämiseksi jokaista "uskotonta aluetta" on pidettävä sotatoimialueena. Muslimit uskovat, ettei voi saavuttaa rauhaa juutalaisten tai kristittyjen kanssa tai minkään muun ei-islamilaisen kansan kanssa ja että jos rauha on tehtävä, vain aselepo sallitaan - ja sekin korkeintaan kymmeneksi vuodeksi, hengähdystauoksi, jonka kuluessa voidaan hioa miekkoja, kiihottaa verta ja voimistaa tahtoa.

Petteri Hiienkoski

#4. Kiitos kommentista!

Kirjoitin edellisessä blogissani "Suvaitsevuus- ja monikulttuurisuusideologia jyrää" samasta mihin viittaat:

"Valtamediassa käytetään yksipuolisesti suvaitsevuus- ja monikulttuurisuusideologiaa tukevia asiantuntijoita.
--
Toimittajan ammattietiikan rapautumisesta kertoo se, että kristinopin asiantuntijaksi kaivetaan usein ns. luikuriteologeja ja ”teologian desantteja”, joiden tiedetään edustavan jotain muuta kuin Raamatun käsityksiä.
--
Kysymys on siitä, että toimittaja väärinkäyttää asemaansa levittääkseen agendaansa ”todenmukaisen tiedonvälityksen” varjolla. Toimittaja, jonka tehtävä länsimaisessa demokratiassa on pyrkiä uutisoimaan asioista objektiivisesti ja erottaa faktat mielipiteistä, on muuttunut puolueettomasta raportoijasta poliittiseksi toimijaksi.

Niinpä teologisen asiantuntijan valinnassakaan ei olennaista ole oikean tiedon levittäminen, vaan se, että tämän käsitys palvelee poliittisia tarkoitusperiä. Se on lähes sama kuin jos käytettäisiin lääketieteen asiantuntijana valkotakkista noitatohtoria, jos tämän käsitykset sopivat agendaan."

(http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

Syvennän vielä omaa tarkasteluani siihen mitä Koraani ja Raamattu Jumalasta opettavat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On lähinnä säälittävää väittää esimerkiksi, että naisen asema olisi islamin piirissä tänä päivänä kunnossa. Tosin suunnilleen kristityssä Suomessakin on ongelmansa: puhutaan puhemiehistä ja lakimiehistä.

Kristinusko oli aikoinaan vanhatestamentillisen väkivaltainen, mutta Jeesuksen ajoista alkoi toisenlainen tahti. Vanhasta testamentista ei saa johtoa kristillisyyden nykytilanteen arvioinnille.

Petteri Hiienkoski

#5. Kiitos kommentista.

Tarkentaisin sen verran, että Hesarin jutussa EI väitetty, että "naisen asema olisi islamin piirissä tänä päivänä kunnossa". Mutta sen ongelmia jutussa kuitenkin vähäteltiin. Ja vieläpä varsin tökerösti.

Usean vaimon ottaminen, jota jutussa vähäteltiin, on levinnyt ja levitetään länsimaihin. Jutussa ei myöskään puhuttu mitään vaimon lyömisestä, joka kirjattu myös Koraaniin. Muslimiyhteisöjen kasvaessa ja sharia-lain soveltamisen myötä on sekin levinnyt länsimaihin.

Vaikka naisten sukupuolielimien silpominen on länsimaissa yleisesti paheksuttua ja sekin periaatteessa kai kiellettyäkin, sitäkin tapahtuu. Sitä ei tosin ole kirjattu Koraaniin, mutta se liittyy olennaisesti naisen huonoon asemaan. Se on merkitykseltään, tarkoitukseltaan ja seurauksiltaan TÄYSIN eri asia kuin poikavauvojen ympärileikkaus.

Suomenkielen sanat "puhemiehistä" ja "lakimiehistä" eivät mielestäni ole oikein missään merkityksessä verrannollisena sen kanssa, miten islamissa kohdellaan naista. Kielletyt sanat kuuluvat mielestäni lähinnä orwellilaiseen, ehkä islamilaiseenkin, yhteiskuntaan.

Nimikkeiden suhteen Suomen ensimmäinen naispuolinen eduskunnan puhemies totesi "puhemies"-nimikkeestä sen, mikä mielestäni soveltuu muihinkin nimikkeisiin: "Uosukaisen mielestä eduskunnan puhemiehen titteli on vakiintunut termi eikä sukupuolikysymys. Hän ei ymmärrä Aamulehden linjausta ollenkaan."

Mielestäni nimikkeiden vääntely sukupuolineutraaleiksi on ns. queer-ideologiaan perustuvaa manipulointia. Siinä on myös vahvasti historian kieltämisen makua. Samaa kuin talibanien tavassa kaataa sopimattomat historialliset monumentit, minkä myös kiihkoilijat Amerikassa ovat omaksuneet.

Regimenttien erotus. Vanhan Testamentin Israelissa vallitsi teokratia, jossa regimenttien erottaminen ei helppoa. Kristinusko ei ole väkivaltainen. Väkivaltamonopoli on uskottu maalliselle esivallalle. Sen tehtävä on puolustaa kansalaisia pahantekijöiltä. Kun se hoitaa hommansa kunnolla kansalaisilla ei myöskään ota tarvetta ottaa oikeutta omiin käsiinsä. Näin yksenkertaisesti sen ymmärtäisin. Saa toki olla eri mieltä, jos haluaa... =)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kiitokset täsmennyksistä. Uskontoja arvioitaessa on syytä kiinnittää huomio erityisesti vallitseviin käytäntöihin. Teksteissä on paljon sellaista, mitä ei enää sovelleta - ja käytännössä voi esiintyä sellaisia tapoja, joita ei ole teksteissä.

Viitaukseni mies-loppuisiin virkanimikkeisiin pyrki olemaan ironiaa.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #11

#11. Onhan se soveltaminenkin toki huomiotava. Kiitos täsmennyksestä...meni kyllä ironia niin täysillä läpi että ihan nolottaa... Pelkäämpä että Usarista löytyy sellaisiakin jotka sen tosissaankin voisivat esittää.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

"Pelkäänpä että Usarista löytyy sellaisiakin jotka sen tosissaankin voisivat esittää."

Varmasti löytyy - sen verran tarkoitushakuista juttua lämä lehti on viime aikoina suoltanut.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #13

Korjaus: tarkoitin kyllä Hesaria.

Toimituksen poiminnat