Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Sofi Oksasen feministinen karrikatyyri Melania Trumpista

  • Melania Trump (os. Knauss) on Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Hän on syntynyt Sloveniassa. (Kuva: Regine Mahaux / Wikipedia.)
    Melania Trump (os. Knauss) on Yhdysvaltain ensimmäinen nainen. Hän on syntynyt Sloveniassa. (Kuva: Regine Mahaux / Wikipedia.)
  • Sofi Oksanen on suomalainen naiskirjailija. Hänen äitinsä on syntynyt Virossa. (Kuva: Magnus Fröderberg / Wikipedia.)
    Sofi Oksanen on suomalainen naiskirjailija. Hänen äitinsä on syntynyt Virossa. (Kuva: Magnus Fröderberg / Wikipedia.)

Sofi Oksanen kehottaa Melania Trumpia murtamaan itätytön stereotypiaa: Hiljaisuutesi ei ole yksityisasia, uutisoi YLE.

Kirjailija Sofi Oksanen on kirjoittanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaimolle Melanialle avoimen kirjeen. Se on julkaistu Helsingin Sanomien lisäksi ruotsalaismediassa. Epäilemättä kirjailija odottaa saavansa feminismilleen kannatusta siltä suunnalta...

Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja, Oksanen kirjoittaa ja jatkaa: Jos antaisit aktiivisen toimijan roolin voittaa, sinusta voisi tulla meidän kaikkien sankari.

Kuva, jonka Oksanen Melaniasta maalaa, on poikkeuksellisen stereotyyppinen ja ennakkoluuloja pönkittävä. On suorastaan irvokasta liittää hänet "itätyttöbisnekseen". Valtamedia on toki tukenut tällaista mielikuvaa.

Kirjailija näyttää projisoivan omia tai virolaisen äitinsä kokemuksia Melaniaan. Tällainen karrikointi ei kuitenkaan tee oikeutta todellisuudelle, jos sillä enää on merkitystä nykypäivän satutäteille ja satusetille.

Melania on entinen huippumalli. Tätä Oksanen ei suoraan myönnä. Pikemminkin hän jättää lukijansa siihen käsitykseen kuin Melania olisi entinen ilotyttö.

Prostituoidun osa on kova. Huippumallin ammatti on toisella tavalla vaativa. Se on niin vaativa, että monet eivät siitä seuraavia paineita yksinkertaisesti edes kestä.

Vaikka täydelliselle vartalollesi voisi ripustaa vaatteen kuin vaatteen, kukaan ei säntää ostamaan käyttämääsi huuli­punaa tai leninkiä. Sinä et ole muoti-ikoni, et idoli, Oksanen lataa.

Kirjailija ei tunnu näkevän Melaniassa kuin aivottoman vaateripustimen. Oksasen käsitykset Melanian muotialan tuntemuksesta ja merkityksestä amerikkalaisille heijastelevat samanlaisia ennakkoluuloja, joita valtamediassa on levitetty hänen miehestään. Todellisuus Melaniastakin voi vielä osoittautua toisenlaiseksi kuin millaisena se on haluttu esittää.

Ennen siirtymistään päätoimisesti mallinuralle, Melania opiskeli yliopistossa arkkitehtuuria ja suunnittelua. Hänen kerrotaan myös puhuvan viittä eri kieltä. Sen luulisi kertovan jotain kirjailijallekin.

Jos on vaivautunut seuraamaan muutakin kuin Pasilanmäen kansanvalistusseuran "uutisointia", Melaniasta piirtyy kuva vahvasta ja viisaasta naisesta, jolla on sydän paikallaan. Suurta viisautta on epäilemättä se, että on lojaali aviomiehelleen. Se ei tarkoita, että täytyisi olla kaikista asioista samaa mieltä.

– En hyväksy kaikkea, mitä hän [Donald] sanoo, mutta tiedättehän, se on normaalia. Olen oma itseni ja kerron hänelle, mitä mieltä olen. Seison vahvasti omilla jaloillani, on Melania todennut.

Toiminnallaan Melania osoittaa kunnioittavansa sekä miehensä virkaa että omaa virkaansa Ensimmäisenä Naisena (First Lady). – Tämä ei tietenkään sovi feministin arvomaailmaan!

Se, että joku ymmärtää virkansa tärkeyden näinä hulluina aikoina, on kuitenkin kunnioitusta herättävää ja suorastaan esimerkillistä. Melania on ilmoittanut omiksi esikuvikseen Betty Fordin ja Jacqueline Kennedyn.

Melania on toiminut huomattavasti aktiivisemmin kuin millaisen kuvan valtamedia on hänestä välittänyt. Hän on korostanut erityisesti lapsen oikeuksien kunnioittamisen tärkeyttä. Melania on tehnyt sen poikkeuksellisen koskettavalla ja aidolla tavalla esimerkiksi esiintyessään Yhdistyneissä Kansakunnissa.

Näkyviä puolustajia lapset tarvitsevatkin, sillä he ovat kaikkein heikoimmassa asemassa. Lapsia on länsimaissa alistettu 1960-luvulta lähtien paitsi feministien, 2000-luvulla myös niin sanottujen queer-aktivistien itsekkäiden tavoitteiden välikappaleeksi. Siitä seuranneita inhimillisiä kärsimyksiä on mahdoton mitata. Yhteiskunnallisesti vaikutukset ovat olleet tuhoisia.

Melanian aktiivisuus ei tietenkään ole sopinut valtamedian "viralliseen" narratiiviin, joka pönkittää kuvaa hänestä tyhmänä ja passiviisena "itätyttönä". Oksanen ei näytä ainoastaan kritiikittömästi "ostaneen" tätä stereotyyppiä. Kirjoituksellaan hän suorastaan betonoi Melaniaa siihen.

Valtamedian kampanjoidessa presidentti Trumpia vastaan, Melanian suosio on jatkanut kasvamistaan nopeaan tahtiin sitä mukaan kuin tietoa hänen roolistaan on tihkunut julkisuuteen. Jo kesällä Melania ylitti kansansuosiossaan sen mikä Hillary Clintonilla oli tämän toimiessa Ensimmäisenä Naisena.

Muotialan tuntevana Melania on rohkeilla asuvalinnoillaan usein jättänyt ulkomaiset kollegansa varjoonsa, ellei suorastaan noloon asemaan. Esimerkiksi Kanadan pääministeri Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire näytti lähinnä koulutytöltä Melaniaan verrattuna johtajien viimekertaisen tapaamisen yhteydessä.

Pääministeri Trudeau sopinee muuten Oksasen lokeroon muita paremmin, koska hänen mukaansa myös pojat olisi kasvatettava feministeiksi...

Valtaeliitin suosikkikirjailijan vuodatus taisi kertoa enemmän hänen omista fobioistaan ja ennakkoluuloistaan kuin Yhdysvaltain Ensimmäisestä Naisesta. Vai oliko tarkoitus vain kasvattaa omaa kirjamyyntiä?

Jäin miettimään olisiko Oksasen itse ehkä syytä murtautua ulos feministisestä kuplastaan. Melania Trump ansaitsisi mielestäni tulla tunnustetuksi omana itsenään. Ehkä hänen arvoaan ihmisenä ei silloin tarvitsisi alistaa feminismin poliittiselle agendalle.

Petteri Hiienkoski

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kaikista uutisista näkee että herra Trump on ylpeä kuvankauniista nuoresta vaimostaan. Eipä toisilla vanhoilla valtionpäämiehillä ole yhtä tyylikästä vaimoa vierellään. Eikö Trump jollekin Europan valtionpäämiehelle huomautellutkin miten vanha vaimo toisella oli.

Kun yksi itätyttö on päässyt maailman huipulle, ei häneltä voi odottaa solidaarisuutta muita itätyttöjä kohtaan. Bisnes ja raha on tärkeintä ja jenkkityyliin hiukan hyväntekeväisyyttä, suosio on taattu.

Mitäs seuraisi jos jonkin Arabimaan kuningas toisi näytille Länteen haaremistaan parikymmentä upeinta miss Universum-tasoista vaimoa? Jäisipä Trump toiseksi:)

Sofi on mahtava kirjailija!

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mielestäni Sofi ei edes ole mahtava kirjailija. Ja sen vuoksi hänen on hankittava näkyvyyttä keinoja kaihtamatta. Mediakin on hänet unohtanut.

Tunsin valtavaa myötähäpeää suomalaisuuteni vuoksi lukiessani Sofin kirjettä HS-tulkintana.

Tosiasiassahan Melanien syntymäpaikka on 1000 km lännempänä kuin Sofien, Melanie pärjää myös koulutuksessa/ sivistyksessä ylioppilas Sofi Oksaselle.

Suorastaan ala-arvoinen kirje, jota Vihreiden ex-puheenjohtaja Niinistö ym. feministit riensivät kehumaan mediassa.

Voi surkeudeen surkeutta tätä menoa!!!!!!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vähemmän ja vähemmän pidän Oksasta järkevänä.. Tai edes hyvänä kirjailijana..

Ja tämä upotti kokonaan.. En tiedä mitä tuon naisen mielessä liikkuu, mutta onneksi hänellä ei ole valtaa ja suosokin tippuu paitsi tietyissä porukoissa (Femistejen).. Ja tosiaan samalla tuhoaa/heikentää arvostusta Feminististä sitä pahaa Feminististä ja parempaa Feminististä ryhmää kohtaan..

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Luin Hesarin artikkelin. Sen jälkeen piti ensi kerran oikein googlata, mitä ns. "vihapuhe" olisi, ja mitä se voisi pahimmillaan olla.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Kimmo, täysin samoja latuja mentiin. Täyttikö Sofin teksti mielestäsi vihapuheen vaatimukset?

Ei häntä tosin feministinä kukaan tule syyttämään. Nyt passaa vain toivoa, ettei kukaan saata hänen kirjettään Melanien tietoon.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Josko Sofi Oksasen tilalla olisikin joku Terhi Kiemunki...

Marko Parkkola

Onkohan vihapuhepoliisi ottanut Sofiin jo yhteyttä. Vihapoliiseiilla on tappana ahdistella ihmisiä facebookissa yksityisviestein. Ei kai Sodilla voi olla mitään erioikeuksia.

Petteri Hiienkoski

#34. Haluaisin pitää vihapuhe-leiman kynnyksen mahdollisimman korkealla, etenkin kun on kysymys lainvastaisesta kiihotuksesta, solvaamisesta, panettelusta. Leima on näet äärimmäisen tuhoisa sanan- ja mielipiteenvapauden kannalta, se tukahduttaa keskustelua. Julkisuuden henkilöt saavat luvan kestää kovaakin tekstiä.

Jotkin puheet saattavat olla asiattomia tai mauttomia mutta laittomina niitä ei sen perusteella tarvitse pitää. Deletoin moderointilinjani mukaisesti blogistani yksityishenkilöihin kohdistuvaa mustamaalausta tai suoranaisia valheita. Se ei tarkoita, että ne silti olisivat jotenkin laittomia (sen sitä paitsi määrittelee viimekädessä tuomioistuin).

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Juu. Aika järkyttävää vihapuhetta. Mutta kun vihapuhetta ei tietenkään voi määritelmän mukaan tietyt tahot harjoittaa. Aika uskomatonta. Kuplat on kovia. Odotan innolla aikaa "feminismin" jälkeen. Aina ihmettelen, että eikö vieläkään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sofi on kateellinen, ei pärjäisi ilotyttönä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Melanie on jokaisen Feministin painajainen!! Kaunis, naisellinen ura, koulutettu, osaava, Rikkaan miehen kainalossa, osaa käyttäytyä kuten First ladyn oletetaan. Vähän kaikkea sitä mitä Feministit vihaavat! :D
Ja Trumpin vaimo jota Feministit vihaavat vielä enemmän :D Ja siihen vielä lisätään Ianka..

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Melania on Trumpin "Jenny Haukio".

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Vaikeaa Melanien on aktivoitua kun aviomies on hyökännyt käytännössä kaikkien kimppuun.

Olli Kankaanpää

Oksanen tuo itseään esille ja näyttää kuten Melanie, petolinnun perseeltä. Minä en edistä naisten oikeuksia, naisilla on oikeus tehdä minulle lapsia ja vaihtaa vaipat isännälle ja perillisille.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Onneksi olkoon Olli.
Itse en saa sanottua blogin alussa olevaa, varmaankin shopattua kuvaa Melaniasta, edes huonosti onnistuneeksi.

Makuasioitahan nämä, ei niistä kannata riidellä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Feministeillä on ongelma. Rumaa ja lihavaa naista ei saa arvostella. Sen sijaan kauniita, menestyviä naisia saa. Pitäiskö kattoo peiliin ja miettii, mitä suustaan päästää, oli ruma tahi kaunis? Kateus ei pitkälle vie.

Olli Kankaanpää

Olet varmaankin oikeassa. Häveliäisyys syistä en koskaan kehu naista rumaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En Ole perehtynyt feminismiin mutta pari mietettä tuli kommentista.
Lihavaa naista saanee arvostella jos on p---atyyppi, siis muusta kuin ulkonäöstä.
Kauneus ja rumuus ovat makukysymyksiä. Niitä kuitenkin käytetään usein niin että naisoletettu jota halutaan tukea nimetään kauniiksi ja samannäköinen joita halutaan vetää matto alta nimetään rumaksi.
Tuollaisia me ihmiset olemme. Trumpin ja Obaman vaimot ovat suht samaa ulkonäkötyyppiä. Riippuen siitä kummasta tykkäämme me näemme heidät enemmän tai vähemmän kauniina. Samahan on miesoletettujen kanssa. Me vaan emme lausu arvostelujamme ääneen koska olemme oppineet ääneen kommentoimaan vaan naisoletettujen ulkonäköä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Lihavaa naista saanee arvostella jos on p---atyyppi, siis muusta kuin ulkonäöstä."

Kysymys onkin enemmän siitä, että tuossa on jo aika monta "vapaudut vankilasta" -korttia kasassa. Vaikka arvostelu kohdistuisi ihan muuhun, se aika monesti kuitataan uhriutumisella ja väitteellä siitä, että arvostelu kohdistuu joko sukupuoleen, ulkonäköön tai molempiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #29

En ymmärrä mikä on vapaudutvankilastakortti. Enkä muutenkaan tunnista mistä puhut.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #31

Voi toki olla, että sinulla on tiettyjä taustamuuttujia, joiden takia et ole ilmiöön törmännyt. Itse tunnistan kyllä hyvin ilmiön, jossa selväsanainen "argumentaatiosi on onnetonta" tulkitaan kummasti hyökkäykseksi jotain kuulijan henkilöön liittyvää ominaisuutta kohtaan.

Kutsun sitä "vapaudut vankilasta" -kortiksi, joka kiskaistaan esiin siinä vaiheessa kun argumentit loppuvat. Oma ennätys taitaa olla, kun väittely vääntömomentista lopetettiin syytöksellä misogyniasta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

Kuulostaa kyllä tutulta. Ihmiset ovat helposti puolustusasemissa. Tunnistan sitä itsessäni ja saamissani reaktioissa. Ihan liikaa rakennetaan nykyään vastakkainasettelua.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Kuka edes kehtaa lukea Sofi Oksasen tuotoksia? Tai kirjeitä?

Sofi Oksasen olisi joskus hyvä koittaa omilla ansioillaan pyrkiä menestymään. Hän on löytänyt markkinaraon, että tallaisillä ja jo aiemmilla julkaisuilla höpötyksillä pääsee helposti Tolvana Hesarin sekä Tv -median (esim. mtv3) suosioon.

Sieltä löytyy näitä kateellisia sielunkumppaneita, joilla ei riitä omat avut pärjätä taloudellisesti edes normaali arjessa. Näiden kädettömien eli median ja viranomaisten olisi parasta ymmärtää se ettei koko kansa voi rahastaa verokertymästä. On oltava näitä omillaan toimeentulevia yrittäjiä joka tuovat veronmaksukykyä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Lappalaiselle tiedoksi: "Puhdistus-romaania on käännetty yhteensä kolmellekymmenelleseitsemälle kielelle, ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Puhdistuksen edelle käännöstietokannassa yltää vain Suomen ensimmäinen käännöskirja Kalevala, jota on käännetty viidellekymmenelleyhdeksälle kielelle" Tästä linkistä lisää tietoa. Tietysti vain lukutaitoisille.
http://www.sofioksanen.fi/

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Reijolle tiedoksi:

Varmaankin ensimmäisenä käännetty Kim Jong -kielelle. Sulle ei olisi pahitteeksi käydä näön tarkastuksessa. Edes näkisit sen minkä lukisit. Vieläkö sinä puolueaktiivina luet niitä vasemmistoliiton propagandaa?

En ole Kalevalaa tai Sofi Oksasen kirjoja lukenut, enkä taida edes kirjoittanut, joten en tiedä niitä verrata toisiinsa. Mutta olen kuullut ettei Sofin tekstejä tarvitse vaivautua lukemaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #19

Lappalainen on hauska vesseli. Hän keksinyt Kim Jong-kielen. Hämmästyttävä keksintö! Minä luen puolueaktiivina kaikkien puolueiden lehtiä ja "propagandaa". Samoin seuraan ei-puolueiden omistamia tiedotusvälineitä.
Nyt sitten tuohon kirjoitustaitoon.
"En ole Kalevalaa tai Sofi Oksasen kirjoja lukenut, enkä taida edes kirjoittanut, joten en tiedä niitä verrata toisiinsa. Mutta olen kuullut ettei Sofin tekstejä tarvitse vaivautua lukemaan."
Nyt sinä liioittelet. Ei kukaan ole väittänyt, että sinä olisit kirjoittanut Kalevalan. Ottaen huomioon kirjoitustaitosi ei kukaan ole väittänyt, että olisit Oksasen "haamukirjoittaja". Todellinen kirjallisuuden arvostelija on henkilö joka tunnustaa ettei ole edes vaivautunut lukemaan parjaamansa kirjailijaa.
Lappalainen on aivan huippua!

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#17
Kyllä hän markkinat löysi. Puhdistus meni hyvin, mutta sen jälkeen on ollut luisua alaspäin.

Lukijat ostavat uudempia kirjoja odotusten perusteella ja hiipuminen on huono merkki. Vähän niinkuin Rambo I, Rambo II.. ;)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika tavalla täällä tunnutaan vähättelevän Sofi Oksasen kirjallisia taitoja.

Ei hän kuulu minunkaan suosikkeihini. Hän on minusta hyvä kirjoittaja ja erityisesti hän käyttää moni-ilmeistä kieltä. Mutta se vain ei kolahda minuun.

Siitä huolimatta tunnen monta mielestäni hyvän kirjallisuuden ystävää, jotka pitävät hänen tuotannostaan myös kokonaisuutena. Joten hän on varmasti hyvä kirjailija, vaikka ei satukaan juuri minua erityisesti miellyttämään.

Poleemiset kannanotot jätän omaan arvoonsa. Hänelle lienee vaikeaa olla hiljaa. Ei se silti tarkoita, että hän olisi sen kummemmin täysin oikeassa kuin täysin väärässäkään.

Niko Sillanpää

Samaa mieltä Oksasen kirjallisuudesta, teknisesti taitavaa, estetiikassakaan ei mitään vikaa, aihepiiri ja sanoma eivät erityisesti kolahda.

Puheena oleva avoin kirje Melania Trumpille taas on kuin jostain rinnakkaisesta universumista, niin päälleliimattuja ja toisilleen vieraita Oksasen kehittämät assosiaatiot ovat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Esimerkiksi Kanadan pääministeri Justin Trudeaun vaimo Sophie Gregoire näytti lähinnä koulutytöltä Melaniaan verrattuna johtajien viimekertaisen tapaamisen yhteydessä."

Emme liene Hiienkosken kanssa kumpikaan muodin ammattilaisia. Siitä huolimatta väitän, että Sophie Gregoire vie tyylikkyydessä voiton mennen tullen. Hän näyttää olevan pienikokoinen, siro nainen, jolle tuollainen asu sopii oikein hyvin. Joten kyllä hän minun ääneni tyylikkyyden osalta saa.

Petteri Hiienkoski

#22. Makuasioita?

Kommenttini oli tähdätty Oksasen kirjoitukseen, jossa hän dissasi Melanian muotialan tuntemusta ja merkitystä amerikkalaisille. Käsitykseni mukaan Oksanen esitti Melaniasta mielipiteensä mutta antoi ymmärtää ikään kuin se oli fakta. Pyrin ensisijassa osoittamaan tämän asian. Seuraan kansainvälistä mediaa eikä sen kautta ole välittynyt sitä kuvaa minkä Oksanen faktana esittää. Arvionikin perustui ulkomaisiin lähteisiin.

Faktojen ja mielipiteiden sekoittamisesta on tullut paha tapa valtamediassa ja etenkin YLE-uutisoinnissa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kannattaisi sitten itse kunkin pitää ero faktojen ja mielipiteiden välillä.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Melania Trumpilla olisi tuhannen taalan paikka alkaa puhumaan laajemmin vaikkapa lasten oikeuksista, mikä on ilmeisesti tärkeää hänelle. Silti hän on hyvin hiljaa presidentin taustalla eikä sano mitään. Hän on kuin entisajan kuuliainen vaimo; hänellä ei ole sananvaltaa eikä oikeutta puhua, "nainen vaietkoon seurakunnassa". Sellaisen käsityksen saa Melania Trumpin julkisesta kuvasta.

Hänen sanomisiaan kuunneltaisiin hyvinkin laajalti, mikäli hän vain alkaisi puhumaan. Tuskin hänen älykkyydessään on mitään vikaa. Hänen pitäisi tuoda itseään ja ajatuksiaan esille paljon enemmän. Nyt hänestä tai hänen ajatusmaailmastaan ei tiedetä juuri mitään.

Michelle Obama uskalsi ottaa tilaa ja Melanienkin pitäisi uskaltaa. Saattaa silti olla, ettei hän oikein uskalla, voi olla arkuus ja ujous kovan näköisen pinnan alla.

Uskon kuitenkin, että hänen miehensä ei sietäisi vaimonsa ulostuloja, ja ehkä siksi Melanie on hiljaa ja pysyy vain kauniina kulissina miehensä taustalla. Trump haluaa olla ehdoton ykkönen.

Oksasta vähätellään typerän aiheettomasti, esim. kateelliseksi ja näkyvyyttä hakevaksi.

Hänen ei todellakaan tarvitse olla kateellinen eikä hakea näkyvyyttä, hän on julkaissut useita kirjoja, ja niitä on käännetty monille kymmenille kielille, joten monikin "kehtaa lukea" Oksasen tuotoksia.

Puhdistus oli ensimmäinen romaani, joka sai sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon.

Meriittejä ja omia ansioita Oksasella siis riittää eikä hänen tarvitse olla kateellinen kenellekään.

Jotkut vain eivät siedä feministin ulostuloja, olivat ne millaisia tahansa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Toinen äärilaita on Hillary Clinton, joka luuli olevansa presidentti Williamin hallituskaudella.

Petteri Hiienkoski

#24. Melania on lapsen oikeuksia tuonut monissa tilaisuuksissa esiin. YK taisi olla arvovaltaisin foorumi, minkä takia valitsin sen esimerkiksi.

Suomessa valtamedia ei kuitenkaan uutisoi tästä. Myönteisiä asioita Trumpista ja tämän perheestä ei uutisoida: joko niistä vaietaan kokonaan tai ne onnistutaan kääntäämään kielteisiksi, tyyliin "vasta nyt" tai "vain sen verran"...

Tiesitkö muuten että Trump lahjoitti ensimmäisten kuukausiensa palkan kokonaan kansallispuistojen hoitoon?

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Tiesin Trumpin lahjoituksesta, siitä oli jotain lehdissä. Voi olla, että luin siitä ulkomaisista julkaisuista, koska tilaan useita julkaisuja sähköpostiini.

Ja Melanian lapsen oikeuksia koskevia juttujakin on ollut ollut lehdissä, aika vähäisessä määrin kuitenkin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se koira älähtää....

Eipä tainnut tulla kenellekään mieleen, että taaspa nousi Sofi Oksanen pinnalle, kun pahastumisista saa lukea ympäriinsä.

Hyvää markkinointia Sofilta, taas tuli ihmisten mieleen kirjalijan nimi :)

Tällaisten kirjoitusten tarkoitus onkin ärsyttää ja sitä kautta saada huomiota, onnistui tuokin tempaus näemmä melko hyvin.

Niko Sillanpää

Hah, eihän Oksasen tarvitse kuin vain pyytää Hesarin ym. kavereilta, niin kuva on lehdessä.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Meinaat siis ihan tosissaan, että asiallinenkin vastakkainen mielipide postaajan tai kommentoijan tekstiin on pahastumista?

Omituinen ajattelutapa tosiaankin.

Vastakkainen mielipidehän lisää vain mielenkiintoisempaa dialogia, josta ei kenenkään pitäisi pahastua. Jees-miesten ja -naistenko laumaa odotit? Pettymys on varmaan suuri.

Tottakai Sofi Oksasen pinnalle nouseminen tuli myös mieleen, varmasti hyvin monellekin, mutta miksi sen pitäisi estää vastakkaisten mielipiteiden kirjoittamisen?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ensimmäisenä mieleen nousee ihmetys Sofi Oksasen suorastaan loukkaavan stereotyyppisestä käsityksestä "itänaisista" poikamiesmatkojen kohteena.

Ettei vain kuitenkin olisi niin, että "itänainen" ei juurikaan tarvitse leimakirvestä heiluttelevaa suomalaiskirjailijaa puolestapuhujakseen?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Tapaukset Sanna Ukkola-Matias Turkkila ja Melania Trump-Donald Trump. Mitä yhteistä?

Epäsuora tuli, siihen varsinaiseen maaliin (mikä on, voi sanoa, Perussuomalaiset Turkkilan kohdalla / Donald Trump).

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Eikö se nyt ole vähän se ja sama, mitä Sofi Oksanen kirjoittaa, olipa kirje kuinka avoin tahansa.
Tuskinpa Melania Trump sitä lukee koskaan.

Oksanen on hyvin pinnallinen nykysin. Hänen viimeisin kirjansa käsitteli hiusbisnestä enkä viitsinyt sitä lukea. Hän on itse hiuslisäkkeineen jonkinlainen kauhukuva siitä. Ei oikein jaksa kiinnostaa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Sofi Oksanen on mielestäni melkoisen kaunis nainen goottitylissään ja antaa ulospäin "kuvan" älykkäästä naisihmisestä. Mutta en voi ymmärtää, miten lähtöjään slovenialaisesta Melaniasta, hän käyttää nimitystä " itätyttö" ???

Slovenia on nimittäin lännenpänä kuin Suomi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Itätyttö viittaa rautaesiripun itäpuolella olleisiin neuvostotasavaltoihin. Vaikka ne ovat vapautuneet Venäjän orjuudesta, niin heissä on lujassa homo sovjeticus.

Toimituksen poiminnat