Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Orpon muisti palailee pätkittäin – miten on muiden muistin laita?

  • Lännen Median toimittaja Lauri Nurmen paljastusjuttu 3.6.2017 pari viikkoa ennen puoluekokousta. (Kuvakappaus Aamulehdestä.)
    Lännen Median toimittaja Lauri Nurmen paljastusjuttu 3.6.2017 pari viikkoa ennen puoluekokousta. (Kuvakappaus Aamulehdestä.)

Inhon ja säälin sekaisin tuntein luin Uudesta Suomesta valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) haastattelua, jossa tämä selitteli hieman uudella tavalla kesäkuun hallituskriisiin liittyviä tapahtumia. Kesäkuun poliittiset yllätyskäänteet nousivat taas tänään julkisuuteen toimittaja Lauri Nurmen kirjan julkistamisen yhteydessä.

Näyttää siltä, että kokoomusjohtaja Orpon muisti palailee pätkittäin. Miten on esityksen muiden keskushenkilöiden muistin laita?

Toimittaja Nurmi osoitti maineikkaalla jutullaan Hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle, jonka Aamulehti julkaisi kesäkuun alussa, ettei suomalainen toimittajakunta ole läpeensä korruptoitunut.

Lännen Median toimittaja paljasti suunnitelman perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajottamisesta pari viikkoa ennen sen toteuttamista. Hallituspuolueiden johtajat ovat tähän asti kiistäneet varautumissuunnitelmien olemassaolon.

Näyttää siltä, että Lauri Nurmi jatkaa samoilla linjoilla myös tänään julkaistulla kirjallaan Perussuomalaisten hajoamisen historia.

Pääministeri ei puhunut totta eduskunnan täysistunnossa, totesi Nurmi lähdetietoihinsa vedoten kirjansa julkistamistilaisuudessa. Ammattitoimittajana Nurmi ei voi olla tietämättä, että hän voi joutua vastaamaan väitteestään jopa tuomioistuimessa.

Nämä ovat ihan mielikuvitustarinoita, joita lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte. Tällaista keskustelua ei ole ollut olemassa, väitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.) suorasanaisesti Suomen kansanedustajille kesäkuussa.

Nurmen väitteisiin viitaten Sipilä tviittasi tänään, että insinöörin mielikuvitus ei riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen. Pääministeri myös täsmensi, että hänen kesäkuinen lausuntonsa eduskunnassa pätee yhä.

Tuolloin ei tietenkään ollut kysymys hajoamisesta "kahteen puolueeseen" vaan ainoastaan yhden eduskuntaryhmän hajoamisesta.

Jos Nurmen väite, jonka mukaan Pääministeri ei puhunut totta eduskunnan täysistunnossa, ei pitäisi paikkansa, pääministerillä on oikeus haastaa toimittaja oikeuteen kunnianloukkauksesta. Sipilän kerrotaan olevan miljonääri, joten hänellä ei ole edes taloudellista estettä puolustaa oikeuksiaan toisin kuin tavallisilla pulliaisilla. Ellei hän tätä siitä huolimatta tee, siitä on vaikea olla vetämättä muuta johtopäätöstä kuin se, että pääministeri valehteli kansanedustajille "päin naamaa".

Kunnianloukkaushaaste ja jutun voittaminen lienee Sipilälle ainoa mahdollisuus jatkaa pääministerinä. Sellainen henkilö, joka näet valehtelee eduskunnan täysistunnossa, tuskin voi olla Suomen pääministeri. Näin lakia on taidettu ainakin aiemmin lukea. Jos ylin poliittinen johto sivuuttaa lain, ollaan entistä vakavammassa tilanteessa oikeusvaltion tulevaisuuden kannalta.

Hallituskumppani kokoomuksen johtajan muisti tuntuukin kummasti virkistyneen toimittajan Nurmen kirjan julkistamisen seurauksena. Varapääministeri Orpolla näyttää myös riittäneen "mielikuvitusta" ennakoimaan tulevaa vaikka pääministeripuolueelle jaettavaksi.

– 2 viikkoa ennen käynnistin prosessin, myöntää kokoomusjohtaja nyt Uuden Suomen haastattelussa

Toimittaja Ossi Kurki-Suonion mukaan Orpo kertoi käynnistäneensä puolueessaan prosessin perussuomalaisten puoluekokouksen tulokseen varautumiseksi pari viikkoa ennen puoluekokousta.

– Havahduin silloin siihen, että ”hitto vie, tästähän tulee vaikea”, Orpo muistaakin US:n mukaan.

Orpo kuitenkin kiistää Nurmen kirjassa esitetyn väitteen, jonka mukaan kokoomus olisi jo tammikuussa torjunut mahdollisuuden hallitusyhteistyöhön Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

– Vasta paria viikkoa ennen puoluekokousta käynnistin prosessin puoluejohdossa. Meillä oli lukemattomia palavereja niin, että paikalla olivat eduskuntaryhmän ja puolueen johto, puoluehallitus oli koolla sekä fyysisesti että puhelimitse. Myös eduskuntaryhmä käsitteli tilannetta kahteen tai kolmeen otteeseen, Orpo tunnustaa.

Kokoomusjohtaja myöntää US:lle nyt yllättävän avoimesti, että puolueessa pohdittiin pitkin kevättä, että mitähän perussuomalaisten puoluekokous tuo tullessaan. Keskustelut olivat Orpon mukaan "hyvinkin perusteelliset", uutisoi Aamulehti. Päätöstä tai valmiita toimintaskenaarioita ei kuitenkaan Orpon mukaan ollut, todetaan US:n haastattelussa

Jos asiaa "pohdittiin pitkin kevättä", keskustelut olivat "hyvinkin perusteellisia" ja pari viikkoa ennen H-hetkeä käynnistettiin prosessi, jossa "oli lukemattomia palavereja" puoluejohdon ja eduskuntaryhmän kesken, luulisi, että ne jotain tulostakin tuottivat. Vai väittääkö "kykypuolueen" johtaja, että lukemattomat pohdinnat, hyvinkin perusteelliset perustelut ja kokoukset olisivat olleet merkityksettömiä eivätkä johtaneet mihinkään?

Kokoomuksella ei ehkä etukäteen ollut virallista päätöstä sen varalta, miten toimia, jos hallituskumppanin puoluekokous valitsisi "väärin". Suunnitelmat on kuitenkin tapana valmistella ennen kuin virallisten päätösten aika tulee. Ja nythän on koko ajan ollut kysymys juuri niistä etukäteissuunnitelmista, joiden olemassaolo on haluttu kiistää.

Syy haluun kiistää sellaiset johtuu tietenkin siitä, että Sipilä ja Orpo antoivat ymmärtää, että perussuomalaisten uuden johtajan kanssa käydyt keskustelut hallitusyhteistyösta olisivat olleet aidot ja asianmukaiset, eikä lopputuloksesta olisi sovittu trion kesken etukäteen. 

Hallituspuolueiden suhmuroinnista tekee vakavan se, että hallituksen jäsenten tulee perustuslain mukaan olla rehellisiä ja nauttia Suomen kansaa edustavan eduskunnan luottamusta. Hallitus ja kansanedustajat ovat tilivelvollisia kansalle, jolle valtiovalta kuuluu. Kansalaisilla on sen takia oikeus tietää, mitä kulissien takana on tapahtunut.

Suomen kansalle tulisi myös selvittää, missä vaiheessa presidentti Sauli Niinistö osallistui "pohdintoihin", "keskusteluihin" ja "palavereihin", jotka koskivat yhden hallituspuolueen johdon vaihtumista ja sen vaikutusta hallituksen tulevaisuuteen. Asia on perustuslaillisestikin tärkeä. Oman kantansa uuteen puoluejohtoon presidentti näet teki poikkeuksellisella tavalla selväksi pian perussuomalaisten henkilövalintojen jälkeen.

Suomalaiset ovat valitsemassa uutta presidenttiä ja Niinistö on ilmaissut halunsa jatkaa toimessa. Äänestäjillä on senkin takia tarve tietää, miten valtakirjaa on käytetty. Sellainen kuuluu terveeseen kansanvaltaan.

Lauri Nurmi on tutkivalla journalismillaan herättänyt toivoa siihen, että Suomessa edelleen on toimittajia, jotka eivät ainoastaan ymmärrä mikä on median tehtävä länsimaisessa demokratiassa vaan myös itse toimivat sen edellyttämällä tavalla. Respect!

Petteri Hiienkoski

 

Aiemmin samasta aihepiiristä

"Presidentti Niinistön paavimainen kannanotto" US Puheenvuoro 12.6.2017.

"Poikkeuslaista liittovaltiokehitykseen eli miksi eduskuntaryhmät hajoavat" US Puheenvuoro 14.6.2017.

"Kulttijohtaja ja poliittinen joukkoitsemurha" US Puheenvuoro 18.6.2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Hyvä kirjoitus. Kiitos.

Kirjoitat "Varapääministeri Orpolla näyttää myös riittäneen "mielikuvitusta" ennakoimaan tulevaa vaikka pääministeripuolueelle jaettavaksi."

Taitaa olla niin että kokoomuksessa on herännyt halu haastaa vielä lisää Vapaavuoren kanssa keskusta palvelusetelin käytöstä ja ylipäänsä valinnanvapaudesta (tosin tietäen perustuslain tulevan esteeksi). Tässä rytäkässä taitaa sitten lopullisesti saada sote "kuoliniskun" maakuntauudistuksineen.
Keskustan kannatus rämpii alhaalla ja kokoomuksella taas näyttäisi pyyhkivän verrattain hyvin. Ainakin kannatusmittaustulosten valossa. Miten lienee todellisuudessa, jos vaalit tultaisiin järjestämään lähi aikoina.Tämä Orpon muistin palautuminen taitaa olla mitä suuremmassa määrin poliittista pelinrakentelua. Ei kaiketi ole uutta suomalaisessa politiikan kentässä.

Kokoomus näyttäytyy omassa arvomaailmassani syrjivältä puolueelta ja samalla myös puoluetta kannattavat syrjivät selvästi puolueen puheenjohtajaksi valittua Halla-ahoa. Tässä jää vielä kysymään itseltään, jotta onko Sipilä ollut myös vedätettävissä Soinin ja Orpon taholta tehtyyn päätökseen, jolla kaikki aiemmin PS:n ministereinä olleet saivat jatkaa ilman ongelmia? Vai onko Sipilä myös uskossa olevana syrjintään sortuvakeskustan puheenjohtaja? Soinista uskon kaiken tai ainakin melkein kaiken mitä julkisuuteen purskahtaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Totta ihmeessä kokoomus syrjii. Miten ihmeessä voisit muuta odottaakaan. Esimerkiksi vain miehiin kohdistetun asevelvollisuuden osalta uskovat aivan tosissaan tuolle syrjinnälle olevan täysi oikeutus jonkin yleisen hyvän nimissä, tai sitten vain pitävät naisia heikkoina ja kykenemättömlnä.

Täysin sama asetelma pätee yhteistyöhön Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa yhteistyön tekemiseen. Uskovat yleisen hyvän nimissä olevan oikeutettua asettaa perussuomalaiset poliittiseen paitsion, tai sitten pitävät Halla-ahoa pahuuden profeettana ja seuraajiaan vaarallisena moukkajoukkona.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Max, se kuuluisa ArvoPohja ei oikein Halla-aholla synkkaa keskustan ja varsinkin kokoomuksen kanssa, ei maahanmuuttopolitiikassa (EU:n käskyvallan alla, jota kummatkin puolueet orjallisesti noudattavat. Jopa suosituksia)) eikä EU politiikassa. Tässä lienee suurimmat syyt Halla-ahon syrjimiselle, vaikka hän on kertonut Sipilälle ja Orpolle "hallitusneuvotteluissa" käyvän että sovittua hallitusohjelmaa noudatetaan/toteutetaan. Nythän Sipilä ja Orpo voivat rauhassa muutella ohjelmaa mieleisekseen. Näin käynee EU-polittikan kohdalla eli integraatiota syvennetään menemällä mukaan, vaikka hallitusohjelmaan on muuta kirjattu.

Mitä ilmeisimmin Soini&kumppanit halusvat olla enemmän myöntyviä keskustan ja kokoomuksen ehdotuksille. Sinisille näyttääkin nyt käyvän kaikki. Ei poikkipuolista sanaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Luulin tuossa juuri kirjoittaneeni, ettei arvopohja synkkaa. Eikä ihme että suhtautuvat epäillen Halla-ahoon. Ilmoittihan hän kesällä edelleen seisovansa kaiken kirjoittamansa takana. Paha sitä on hallitusta leikkiä ihmisen kanssa, joka avoimesti väheksyy oikeuslaitostamme.

Siitä olen itsekin vakuuttunut, että käytännössä keskustelu hallitusyhteistyön jatkamisesta oli teatteria. Käytännössä vain korrekti ele uudelle puoluejohtajalle. Vaikka yksittäisten ministerien valinta salkkujaon jälkeen ei perinteisesti ole muille eduskuntaryhmille kuulunutkaan, en usko hetkeäkään että Sipilä ja Orpo suostuisivat samaan hallitukseen perussuomalaisten nykyisen puheenjohtajiston kanssa. Kutsuttakoon heitä vaikka kaikkia Arvo Pohjiksi, jos se jotakin viihdyttää. Olisi siinä yhdellä sun toisella silmät laajentuneet, kun I varapuheenjohtaja olisi istutettu ulkoministeriksi, II varapuheenjohtaja sosiaali- ja terveysministeriksi ja III varapuheenjohtaja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeriksi.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Kokoomushan koko Persujen hallituksesta erottamisen aloitti.
Orpo ilmoitti ettei kokoomus suostu hallitusyhteistyöhön Halla-ahon johtaman puolueen kanssa.
Sipilä ja Orpo yhdessä tiedottivat asiasta ja painottivat,että heidän arvonsa on erilaiset kuin Halla-ahon.
Nyt heidän arvonsa on tullut julki.
Molemmat herrat ovat "arvottomia" johtamaan Suomea hallituksesta käsin, vieläpä päähallituspuolueiden puheenjohtajina.
Oppositio taitaisi olla sopivin paikka kyseisille arvojohtajille.

Petteri Hiienkoski

#1. Saattaisko Orpon puheripuliin olla vaikuttanut ensisijassa tavoite säilyttää gallup-johto ja pääministeriys vaalien jälkeen?

Meneillään on peli jossa petkutuksesta kiinni saatujen keskinäinen lojaalius joutuu koetteelle. Mafialeffojen klassikko. Orpo lipeää triosta ensimmäisenä, jolloin mustapekka jää Sipilälle tai Soinille.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eiköhän tuo ollut pitkälle ennalta sovittu näytelmä. Sehän tuli tietoon jo pari viikkoa aikaisemmin ja meni yllättävän sujuvasti ollakseen täysin normaalista hallintokäytännöstä poikkeava ratkaisu. Ei noita parissa yössä junailla, kun mukana on monia ihmisiä ja jokaisella on omat intressit.

Orpon muistin palautuninen ei tiedä Sipilälle hyvää. Joko odotetaan uusia vaaleja tai pannaan Sipilää puun ja kuoren väliin mieluisten ratkaisujen toivossa. Mahtaakohan Soini saada sen, mitä tällä ratkaisulla lähdettiin hakemaan.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Sipilän twiittaus ”insinöörin mielikuvituksesta” näyttää pelkältä venkoilulta. Jos insinöörin mielikuvitus ei riittänyt, jonkun toisen riitti, ja taatusti pääministeri oli asioista perillä. Sipilä saisi kaivaa Raamatun hyllystään ja lukea Jeesuksen ohjeet tällaisen tapauksen varalle: ”Kun myönnätte, sanokaa vain kyllä, kun kiellätte, sanokaa ei. Enempi on pahasta.” (Matt. 5:37)

Jarkko Kainulainen

Perussuomalaiset näyttää olevan ainoat suoraselkäiset koko porukasta nämä muut taitavat tosissaan pelätä heitä kun pitää oikein porukalla rueta puoluetta selän takan hajottamaan tässä ei pitäisi hajottaa mitään muuta kuin hallitus kaikki eoärehelliset ministerit kuten soini orpo ynnä muut ulos ja varsinkin pääministeri sipilän olisi viisainta jättää irtisanominen itse ja heti paetkoon vaikka himalajalle sen jälkeen jos ei muuten kansan vihaa kestä sipilän olisi muutenkin tajuttava että suurin osa kansasta ei hänen palveluksiaan halua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kommentin tekstin perusteella olisin luullut jääväsi näkemyksesi kanssa yksin, mutta kai kaikki kritiikki hallitusta vastaan saa aina jotain komppaajia. Luulin nyt leveällä rintamalla valiteltavan hallituspuolueiden johtajien yhteistä salaliittoa. Jos keskustelen, neuvottelen, tai vaikka sovin jostakin puolueen istuvan puheenjohtajan tai ministeriryhmän "johtavan ministerin" kanssa, miten se voisi olla tuon puolueen selän takana toimimista? Perussuomalaiset kantavat täysin vastuun siitä, miten he käymistään keskusteluista raportoivat puolueorganisaatiollensa. Ei se ole millään tavalla muiden puolueden tehtävä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaikkihan sitä pohtivat siitä lähtien kun Halla-aho ilmoitti lähtevänsä ehdokkaaksi.

Kaikki lehdet siitä puhuivat, kaikki poliitikot siitä puhuivat, joten olisi jotenkin ihmeellistä, jos jokainen hallituspuoluekin tätä ei olisi pohtinut.

Varmasti mietittiin erilaisia vaihtoehtoja, mutta suunniteltiinko jotain, se on sitten kirjailijan arvio, jonka muut osalliset ovat kieltäneet.

Todisteita ei ole, joten tuuleen huuteluksi tämä jää.

Tulemme varmaan näkemään vielä monta salaliittoblogia, koska aihe on niin makoisa, siltikin tämä asia on parin viikon päästä jo vanha uutinen.

Ja vaikka Sipilä heräisi, ja tunnustaisi pahat tekonsa, niin hallitus tuskin silti kaatuisi, on sitä ennenkin pääministeri vaihdettu lennossa.

Reijo Manssila

Persujen hajoittamisesta tietoisia on kirjan mukaan ollut useita kymmeniä eri rooleissa. Odotan, että siitä joukosta vielä löytyy rehellinen syväkurkku, joka haluaa varmistaa poliittisen tulevaisuutensa.

Jokahan tänään kepun sisäpiiristä löytyy joku, joka omalla nimellään puolustaisi Sipilää. Ellei sellaista löydy, on se vahva tuki kirjan väitteiden uskottavuudelle.

Tämänkin aihepiirin keskustelua häiriköi trolli, jolle persujen mollaaminen päivittäinen päätyö.

Marko Parkkola

Epäilen trollin saavan palkkansa Putinilta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Voi kun saiskin palkaa Putinita, mä kerron heti, jos Putin lähettää mulle shekin :)

Mä luulen, että Halla-aho, ja Janitski on lähempänä tuota Putinia, niillähän on yhteinen uustissivustokin.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #8

#8. Halla-aho taitaapi olla Nato-jäsenyyden kannattaja... Ja Natoa taas Putin pitää...no tiedämme kyllä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tyhmien kommenttien kommentoiminen on velvollisuus, kyllä tämä välillä työstä käykin. :)

En minä persuja vihaa, vaan tyhmyyttä, ja minkä minä sille voin, että usein nämä asiat kulkevat käsi kädessä.

Mä luulen että taas saa persut pettyä toiveisiinsa, ei taida sellaista syväkurkkua olla.

Muuten mitähän hallituksen kaatuminen muuttaisi persujen elämää, sama taival oppositiossa jatkuu kuitenkin, älkää nyt herrajumala toivoko tämän hallituksen kaatumista, sillä kokoomus, demarit ja vihreät ovat galluppien mukaan seuraava hallituspohja.

Olisiko nuo puolueet mieleisiä persujen tavoitteille maahanmuuttopolitiikassa?

Reijo Manssila

Sitä minä vaan ihmettelen, että tätä trollia ei automaattisesti blokata pois keskustelua sotkemasta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sananvapaus katsos, minä osaan kirjoittaa niin, että ei mennä henkilökohtaisuuksiin, persuille sen monesti vaikeaa.

Minäkin sanon mielipiteeni, kun minulla sellainen on, kaikki eivät sitä kestä, ja täällä voi bannata, sitten voi keskustella vain samanmielisten kanssa, se on sitä mukavaa ajanvietettä. :)

Tuolla Halla-ahon face-seinälläkin persujen kerma esittäytyy, käy siellä lukemassa sitä oikeaa öyhäämistä, siellä sitä riittää. Minunkin käskettiin siellä hirttää itseni, mutta en löytänyt sopivaa köyttä, niin meni sekin homma puihin.

Petteri Hiienkoski

#16. Moderointilinjan mukaisesti "Hyväksyn vain asialliset kommentit". Bannauskynnys on aika korkealla (omasta mielestäni muttei välttämättä bannattujen). Yksityishenkilöön kohdistuvan mustamaalauksen kohdalla kynnys on matalalla. Pyrin edistämään tosiasioihin perustuvaa keskustelua ja mielipiteenvaihto. Suoranaisten valheiden levittämiseen saa myös etsiä jonkun toisen blogin. =)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eikö Hienkoski luota Nurmeen Orpon muistinpalautumisteorioissaan.Nurmen mukaan Orpon lausunnot jo pitkin kevättä antoivat viitteitä tulevasta.Blogisti on myös eri mieltä kuin Nurmi Niinistön osallisuudesta.

Petteri Hiienkoski

#10. En tiedä onko 'luottaa' oikea sana. Mutta Nurmi tehnyt hyvää työtä! Ja Orpon muisti näyttää palailevan, mutta pätkittäin. Katsotaan nyt miten se muisti siitä virkistyy kun ehkä muitakin kokoomuksesta pääsee ääneen.

Presidentin osuus on edelleen pieni arvoitus, ainakin minulle. Nurmi raportoi mielestäni sen mukaisesti mitä Niinistö tokaisi kesällä. Jotenkin niin, että olishan se hallitus voinut erotakin. Presidentillä on oma agenda. Nurmen fokus ei ole ollut siinä.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Vallassa pysyminen edellyttää valmistautumista siihen kun valta haastetaan. Hallituspuolueet ja vallan ytimen sidosryhmät varautuvat koko ajan pahimpaan, eli siihen kun valta kaikkoaa. Tarkkaillaan selustaa, lasketaan kannatusprosentteja ja etenkin seurataan mediaa. Pikkulinnut visertävät, korviin kuiskutellaan ja ahkerat toimitsijat suorittavat ydintä palvelevia toimeksiantoja ilman, että kukaan pyytää. Hallitus ei siis pyydä, mutta viisas palvelija ymmärtää mikä ytimen etu olisi. Näin on luontevaa siksi, että kriisin tullessa päämies voi kieltää ryhtyneensä kansalaisen silmissä vastenmielisiin ja kyynisiin operaatioihin. Ydin on puhdas ja valtias on viaton.

Ei Sipilä eroa kun ei valehtele. Hän ei valehtele kun ei tiedä. Sotessa on liian paljon kiinni valtaa ja rahaa, että voitaisiin sallia hajotusvaalit. Tämä nykyinen valtiosäännön hengen vastainen hallituskoalitio on mahdollinen vain, kun olemme jo tottuneet siihen, että kaiken on käytävä. Hallitus on julistanut edustavansa arvopohjaa, jonka ylläpitäjäksi käy vain se, joka käsitteensä on itse määritellyt. Tämän mädältä tuoksuvan savuverhon varassa hallitus saa tehdä vuosisadan munauksen: se ajaa Soten maaliin asiantuntijoiden mielipidettä kuulematta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näinhän se asia menee, Sote on nyt se liima joka pitää hallitusta kasassa, mikään muu ei enää toimi.

Jos tuo vapaavalinta jostan syystä kaatuisi, niin sitten on hallituksen päivät luetut.

Tällaiset kohut, jotka jostain kirjasta ja arveluista tulevat, eivät hallitusta hetkauta, täälläkin moni luulee, että tällä on jotain merkitystä, mutta se on vain hetken kohu.

Petteri Hiienkoski

#14. Fatalismia? Voi olla tapahtuu kuten ennakoidaan. Mutta varmuutta siitä ei taida olla. Tulevaisuuteen sisältyy myös arvaamattomuutta, koska asioilla tuppaa olemaan seurausvaikutuksia.

Ja mikä on demokraattisen järjestelmän merkitys ellemme kansalaisina esitä kriittistä kantaamme kyseenalaisiin menettelytapohin? Odotan tätä ennen muuta medialta. Sen takia toimittaja Nurmen aktiivisuus antaisee kunnioitukseni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

"Sotessa on liian paljon kiinni valtaa ja rahaa, että voitaisiin sallia hajotusvaalit."

Sotea ei ole vielä taputeltu kasaan. Ei laisinkaan. Kokoomus taitaa omilla vaatimuksillaan ajaa tahallaan hallituksen eroa, sillä viimeisin lausuntokierrokselle lähtenyt on ehkä vieläkin perustuslain vastainen keskustan ja kokoomuksen kompromissiluomus. Paljon riippuu nyt asiantuntijalausunnoista ja viimekädessä perustuslakivaliokunnasta miten soten ja sitä myöten myös maakuntahallinnon käy. Kokoomus ei tule hyväksymään maakuntahallintoakaan, jos ei sote mene läpi heille myönteisellä tavalla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Maakuntien määränhän piti alkujaan olemans viisi ? Sitten se määrä muuttui ja nyt näitä turhuuden linnakkeita on sitten 18 putkessa, eikö meillä muutenkin ole jo tarpeeksi näitä tyhjälläkäyviä organisaatioita hallinnoimassa tyhjiä seiniä. Olisihan meillä muuten jo valmiina KELA, jolla on valmis maankattava organisaatio, IT järjestelmät ja osaamistakin kai eniten koko porukasta, ts. ei noita maakuntahöpsöttelyja kaipaa kai muut kuin Keput.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/kaikkonen-maa...

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

"Kokoomus taitaa omilla vaatimuksillaan ajaa tahallaan hallituksen eroa, sillä viimeisin lausuntokierrokselle lähtenyt on ehkä vieläkin perustuslain vastainen keskustan ja kokoomuksen kompromissiluomus"

Todennäköisesti olet oikeassa. Silloin Sipilä saa mennä.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #20

#20. Eiköhän Sipilän lähtölaskenta ole jo hyvässä vauhdissa. Kokoomus sai mieleisensä porukan Kepusta hallitukseen, mutta sen porukan kannatus kenttäväen keskuudessa taitaa olla ohut. Gallupit kai puhuvat puolestaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, keväällä on kohtalonpaikka, ja jos valinnanvapaus kohtaa uusia ongelmia, niin silloin voi kokoomukselta pinna palaa. Sitten päästään aikaisemmiin äänestämään.

Kyllä kai silti kokoomus kaikkensa tekee, sillä tämä on ainoa mahdollisuus vapaavalinnan saamiseen.

Jari Ikonen

Toivottavasti Sipilä haastaa toimittajan oikeuteen kunnianloukkauksesta. Siinäpähän sitten Sipilä, Orpo, Soini ja kumppanit olisivat oikeudessa valaehtoisesti todistamassa kuka tiesi ja teki mitäkin ja milloin.

Siinä taitaisi muisti parantua kummasti kun vaarana on väärä vala ja linnatuomio.

Toimituksen poiminnat