Clintoniin liittyvät skandaalit kuohuttavat Amerikassa – miksi YLE vaikenee?

Presidentinvaalin katkerasti hävinneen Hillary Clintonin kampanjaan liittyvät skandaalit kuohuttavat Yhdysvalloissa ja repivät demokraattipuoluetta. Suomessa valtionmedia kuitenkin vaikenee uusista paljastuksista.

YLE antaa ymmärtää ikään kuin kysymys olisi presidentti Donald Trumpin keksimistä väitteistä. Valtionmedian levittämän selityksen mukaan Trump yrittää tällä tavoin siirtää huomioita pois rikostutkinnasta, joka kohdistuu hänen väitettyyn salaliittoonsa presidentti Vladimir Putinin kanssa. Selitys on peräisin Clintonilta. Sitä YLE ei kuitenkaan ole kertonut.

Yhdysvaltain demokraattipuolueen (Democratic National Committee) entinen johtaja Donna Brazile on kuitenkin julkisesti myöntänyt, että puolue peukaloi esivaaliprosessia Clintonin hyväksi esivaalissa hävinneen Bernie Sandersin vahingoksi. Tiedot käyvät ilmi hänen uudesta kirjastaan, joka ilmestyy ensi viikolla.

Brazile väittää kirjassaan, että Clintonin kampanja otti puolueen rahavirtoja myöten käytännössä hallintaansa lähes vuosi ennen esivaaliprosessin päätöstä. Brazile on myös toiminut uutiskanava CNN:n poliittisena kommentaattorina.

Demokraattipuoleen johtohahmoihin kuuluva senaattori Elizabeth Warren pitää skandaalia erittäin vakavana puolueen uskottavuudelle. Hän vaatii puolueen nykyistä johtajaa Tom Pereziä selvittämään tapahtuneen Sandersin ja kaikkien osallisten kanssa.

Hillary Clinton itse on sen sijaan julkisesti viimein myöntänyt, että hänen kampanjansa rahoitti Trumpia koskevan ns. törkyraportin (dossier) laatimista. Raportin on kerrottu maksaneen useita miljoonia dollareita.

Raportti tilattiin Fusion GPS -yrityksen kautta. Sen toteutti entinen brittien tiedustelupalvelun MI6:n agentti Christopher Steele. Tällä oli yhteyksiä Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n agentteihin. 

Tämä tapahtui kesällä 2016 sen jälkeen kun varmistui, että Trump nimetään republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Törkyraportin tilasivat alkujaan esivaalivaiheessa eräät Trumpia vastustaneet republikaanipoliitikot.

Republikaanisenaattori John McCainin kerrotaan myöntäneen, että hän toimitti törkyraportin liittovaltion poliisin FBI:n silloiselle johtajalle James Comeylle. McCain ei kuitenkaan ole vastannut kysymykseen, mistä hän itse sai raportin käsiinsä.

Kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Rayan (rep.) on pyytänyt liittovaltion poliisia luovuttamaan kopion törkyraportista lainlaatijoille. FBI on kuitenkin torjunut pyynnön. Puhemies Rayan on pitänyt ratkaisua maan perustuslain vastaisena. Sittemmin FBI lupasi toimittaa tietoja.

YLE on uutisoinut näyttävästi erikoistutkija Robert Muellerin ensimmäisistä pidätyksistä, jotka liittyvät hänen johtamaansa rikostutkintaan. Trumpin entistä kampanjapäällikköä Paul Manafortia ja tämän liikekumppania vastaan nostetut syytteet eivät kuitenkaan liity vaalikampanjaan vaan vuosia sitä edeltävään aikaan. Lisäksi on pidätetty kampanjan vapaaehtoistyöntekijä George Papadopoulos, koska hänen todettiin valehdelleen poliisille yhteydenpidostaan venäläisten kanssa.

Mueller on entinen FBI:n johtaja, jonka on määrä selvittää Trumpin kampanjan väitettyä salaliittoa Venäjän hallituksen kanssa. Presidentti Trump on toistuvasti kiistänyt väitteet, joiden mukaan hänen kampanjansa olisi syyllistynyt laittomaan vehkeilyyn Venäjän kanssa. Presidentti Barack Obaman hallinnon aikainen tiedustelujohtaja James Clapper on myös ilmoittanut, että tiedusteluviranomaisilla ei ole mitään todisteita väitetystä Trumpin ja venäläisten välisestä vehkeilystä.

Yhtään todistetta siitä, että Trumpin kampanja olisi lainvastaisesti vehkeillyt venäläisten kanssa, ei tähän päivään mennessä ole osoitettu. Sen sijaan on käynyt ilmi, että Clintonin kampanja on peukaloinut demokraattien esivaaliprosessia ja rahoittanut raporttia, jolla venäläisiltä hankittiin tietoja Trumpia vastaan. Näyttää siltä, että näitä tietoja on Clintonin hävittyä presidentinvaalin ryhdytty käyttämään istuvaa presidenttiä vastaan.

Ilmeisistä tosiasioista huolimatta YLE uutisoi Yhdysvaltain tapahtumista ikään kuin itsestäänselvyytenä, että presidentti Trump olisi syyllistynyt tämän poliittisten vastustajien väitteiden mukaisesti salaliittoon. Ulkopoliittisen instituutin (UPI) ohjelmajohtaja Mika Aaltola on asiantuntijalausunnoissaan täysin kritiikittömästi tukenut tätä käsitystä. Valtionmedian tiedonvälitys on ollut yksipuolista ja suomalaisia manipuloivaa.

Valtiollinen YLE ja valtiollinen UPI eivät näytä oppineen yhtään mitään presidentinvaalien aikaisesta epäonnistumisestaan. Ohjelmanjohtaja erehtyi arvioissaan ja YLE uutisoinnissaan täydellisesti.

Yksipuolisten ja harhaanjohtavien tietojen levittäminen tapahtuu julkisin varoin mutta vastoin YLE-lain ykkösvelvoitetta erityisesti: 1) tukea kansanvaltaa … tarjoamalla monipuolisia tietoja.

Yksipuolisten ja harhaanjohtavien tietojen levittäjillä ei ole tulosvastuuta, ei rikosvastuuta eikä poliittista vastuuta – paitsi politrukkien viralliselle ideologialle tietysti. Toimintamalli on aivan sama kuin sosialistisissa niin sanotuissa kansantasavalloissa.

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja

Former DNC chair torches Clinton in new book. By Dan Merica and Maegan Vazquez, CNN. Updated 0315 GMT (1115 HKT) November 3, 2017.

Warren agrees that 2016 Democratic primary was rigged for Clinton. By Brandon Carter. The Hill  – 11/02/17 04:59 PM EDT.

How one word from Elizabeth Warren exposed the massive split in the Democratic Party. Analysis by Chris Cillizza, CNN Editor-at-large. Updated 0116 GMT (0916 HKT) November 3, 2017.

Inside Hillary Clinton’s Secret Takeover of the DNC. By DONNA BRAZILE. Politico. November 02, 2017.

Charles Hurt: Clintons Now Involved in 3 'Watergate-Level' Scandals. As seen on Special Report with Bret Baier. Fox News. Nov 2, 2017.

Rep. DeSantis: ‘We Know Now Without a Shadow of a Doubt’ Hillary and Democrats Colluded with Russia by Dan Riehl. The Breitbart News 2 Nov 2017 Washington, DC

Hillary Clinton defends funding anti-Trump dossier in late-night interview. By Karma Allen. ABC News. Nov 2, 2017, 5:40 AM ET.

Hillary Clinton DEFENDS paying for the Steele dossier into Trump and says it's not the same as working with Russians to influence the election. By Chris Pleasance for MailOnline. The Daily Mail. Published: 10:02 GMT, 2 November 2017 | Updated: 13:29 GMT, 2 November 2017 .

Clinton lawyer kept Russian dossier project closely held. By Michael Kranish. The Washington Post. October 27, 2017.

Clinton campaign, DNC paid for research that led to Russia dossierBy Adam Entous, Devlin Barrett and Rosalind S. Helderman. The Washington Post. October 24, 2017.

Paul Ryan accuses FBI, DOJ of stonewalling Congress on Trump dossier. By Sally Persons – The Washington Times – Wednesday, October 25, 2017 .

McCain gave dossier containing 'sensitive information' to FBI. By Max Greenwood – The Hill. 01/11/17 09:59 AM EST.

John McCain Won’t Say Whether He Knew He Was Handing Clinton-Funded Russia Dossier to FBI by Aaron Klein. The Breitbart News 25 Oct 2017.

James Clapper: Still no evidence of any Russian collusion with Trump campaign by Todd Shepherd. The Washington Examiner | May 8, 2017, 3:36 PM.

petterihiienkoski
Helsinki

Elokuva- ja tv-ilmaisun ja käsikirjoittamisen vastuuopettaja. VTM, TaK. Lastentarhanopettajavaimon aviomies ja neljän koululaisen isä. Toiminut aiemmin muun muassa vapaana toimittajana ja Ulkopoliittisen instituutin tutkijana. *Sydän taivaassa, jalat tukevasti maassa.*
Käsitykseni edustavat vain itseäni ellei joku muu välttämättä katso olevansa jostain samaa mieltä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu