Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Voiko seksuaalisen häirinnän uhri muka olla miespuolinen?

  • Amerikassa on paljastunut lukuisia tapauksia joissa naisopettajalla ollut suhde opiskelijapoikaan. (Kuvakaappaus Foxilta.)
    Amerikassa on paljastunut lukuisia tapauksia joissa naisopettajalla ollut suhde opiskelijapoikaan. (Kuvakaappaus Foxilta.)
  • Tasa-arvovaltuutetun ensireaktio poikien kokemaan seksuaaliseen häirintään oli vähättelevä. (Kuvakaappaus Twitteristä.)
    Tasa-arvovaltuutetun ensireaktio poikien kokemaan seksuaaliseen häirintään oli vähättelevä. (Kuvakaappaus Twitteristä.)

Ovet lukitsematta kuten ennenkin... Näin kerrotaan 22-vuotiaan naisopettajan vastanneen tekstarilla opiskelijapojalle. Pojan kännykästä oli juuri lähetetty viesti, jonka mukaan hän olisi tulossa tapaamaan opettajaa tämän kotiin.

Uutiskanava Fox raportoi toissapäivänä kanadalaisen high schoolin tiedeopettajan pidätyksestä. Kun poliisit tulivat asuntoon, nainen istui kynttilän valossa muuten pimeän olohuoneensa lattialla. Päällään hänellä oli kissa-aiheinen T-paita ja pienet kuluneet shortsit. Naisopettaja tunnusti lähettäneensä pojalle sopimattomia kuvia itsestään ja saaneensa tältä kuvia tämän sukupuolielimestä.

Naista epäillään toisen asteen raiskauksesta, seksisuhteesta alaikäiseen ja lapsipornon hallussapidosta. Hänen kerrotaan olevan naimisissa saman koulun liikunnanopettajan kanssa.

Pojat kokevat kouluhenkilökunnan seksuaalista häirintää tyttöjä enemmän  

Kun YLE runsas viikko sitten julkaisi uutisen kyselystä, jonka tulosten mukaan pojat kokevat kouluhenkilökunnan taholta seksuaalista häirintää huomattavasti enemmän kuin tytöt, tasa-arvovaltuutetun ensikommentti oli paljonpuhuva. Päivi Ojanperä aloitti twiitin korostamalla sitä, että ”tuloksissa on luultavasti mukana myös pelleilyvastauksia…”

Jos ensireaktio on se, että pojat vitsailevat, mitä se kertoo suhtautumisesta poikiin ja heidän kokemukseensa?

YLE Uutisten mukaan Lukioissa henkilökunnan häirintää on kokenut yli tuplasti enemmän poikia kuin tyttöjä ja Ammatillisissa oppilaitoksissa ja peruskouluissa suhdeluku on jopa nelinkertainen.

Erot ovat niin suuret, että niitä tuskin voi selittää pois sillä, että pojat peruskoulusta lukioon vitsailevat tyttöjä niin paljon enemmän. Poikien on aiemmissa tutkimuksissa jopa todettu uskaltautuvan kertomaan asiasta tyttöjä harvemmin. Häpeän tunne – vaikka onkin perusteeton – on näet pojilla heitä suurempi.

Yleisesti ottaen tytöt kokevat enemmän seksuaalista häirintää kuin pojat, Ojanperä kuitenkin muistuttaa yleisradionyhtiön mukaan.

Jostain syystä tämän tuloksen kohdalla hän ei näytä epäilevän, että tyttöjen vastausten joukossa olisi myös sellaisia, joihin on vaikuttanut sosiaalinen paine olla seksuaalisesti haluttu…

Minkä luonteista tyttöjen "yleisesti ottaen" kokema häirintä sitten on, jos pojat kuitenkin kokevat sitä tyttöjä huomattavasti enemmän juuri auktoriteettiasemassa olevien aikuisten taholta?

Seksuaalirikoksia koskevien tilastotietojen perusteella voinee päätellä, että valtaosa häirinnästä liittyy tietystä kulttuuripiiristä olevien maahanmuuttajataustaisten nuorten miesten käyttäytymiseen. Ruotsissa maahanmuuttajamiesten, joista monet ovat tekeytyneet alaikäisiksi, kerrotaan syyllistyneen koulussa tyttöjen eriasteiseen seksuaaliseen ahdisteluun. Ilmi tulleiden tapausten pelätään olevan vain jäävuoren huippu, sillä ongelmaa on kouluissa salailtu rasistisyytösten pelon takia.

Seksuaalinen häirintä, jota tapahtuu koululaisten kesken, saattaa liittyä myös koulukiusaamiseen, johon puuttumiseksi kouluilla on välineitä. Häirintää kokeva voi hakea apua koulun henkilökunnalta. Tasa-arvovaltuutetun ensireaktiosta päätellen se todennäköisesti on helpompaa tytöille kuin pojille. Jos häirikkö on maahanmuuttajataustainen, henkilökunnan mahdollisuudet puuttua siihen voivat tosin olla rajoitetut.

Kun alaikäisen seksuaaliseen häirintään syyllistyy henkilökuntaan kuuluva aikuinen, tilanne on aina huomattavasti vakavampi kuin jos häiritsijä on toinen alaikäinen. Oppilaitoskyselyssä ei selvitetty, missä määrin pojat kokevat seksuaalista häirintää mies- ja missä määrin naishenkilökunnan taholta. Aiempien tutkimusten mukaan poikien ahdistelija kuitenkin on usein aikuinen nainen.

Miehille kynnys kertoa häirinnän kohteeksi joutumisesta korkeampi kuin naisille

Oppilaitoskyselyn tuloksista voinee päätellä, että myös aikuisiin miehiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on yleisempää – ja ehkä vakavampaakin – kuin osataan kuvitella. Sen kohteeksi joutumisen tunnustaminen on näet miehille sosiaalisesti vaikeampaa kuin naisille.

Perinteisen roolikäsityksen mukaan miehen ei ole lupa valittaa. Koska miehet epäilemättä ovat naisia seksuaalisesta aktiivisempia, saatetaan myös ajatella, että mies sen takia aina on suostuvainen seksiin tai jopa kenen tahansa naisen kanssa.

Toisaalta yhteiskunnallinen asenneilmapiiri on lähes äärifeministinen. Se, että mies on uhri, sotii niitä mielikuvia vastaan, joista feminismi ammentaa poliittisen voimansa. Siihen ei sovi se, että nainen kohdistaisi mieheen häirintää ainakaan seksuaalisesti. Asialle saatetaan naureskella ikään kuin se ei olisi todellista.

Jos tasa-arvovaltuutetun ensireaktio poikien kokemaan kouluhenkilökunnan seksuaaliseen häirintään, on epäillä sitä vitsailuksi, mikä onkaan suhtautuminen aikuisten miesten kokemaan häirintään?

Miehiin kohdistuva seksuaalinen häirintä taitaa myös harvemmin olla pelkkää flirttailua – jonka suhteen miehet lienevät yleisesti ottaen sallivampia kuin naiset – vaan jotain aggressiivisempaa. Sellaista, mikä jatkuu lopettamispyynnöistä huolimatta. Nyky-yhteiskunta "tuottaa" naisia, jotka ovat tottuneet saamaan haluamansa, eivätkä he välttämättä kestä tulla seksuaalisesti torjutuiksi – etenkään, jos ovat sillä saralla kokeneet menestyneensä.  

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu liittyvät lähes aina vallankäyttöön. Uhri voi olla pakotettu "hyväksymään" lähentelyn, johon hän ei muuten suostuisi. Väärinkäytölle altteimpia ovat suljetut yhteisöt, kuten työpaikat ja oppilaitokset. Uhka työpaikan menettämisestä tai urankehityksen pysähtymisestä vaikuttaa siihen, että todennäköisesti monet joutuvat kaikessa hiljaisuudessa vain kärsimään häirinnästä saamatta siihen apua.

Valtamedian vastuu ja valikoidut paljastukset  

Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteinin harjoittaman seksuaalisen häirinnän paljastumisesta käynnistyi lumipallonefektin kaltainen vyöry. Toinen toistaan näyttävämmät naisnäyttelijät ovat lähes kilvan ilmoittautuneet joutuneensa tuottajan kähmimäksi. Toivottavasti kukaan ei sen takia kuitenkaan ajattele, että naisessa täytyy olla jotain vikaa, ellei häntä ole seksuaalisesti häiritty.

Valtamediassa on vuodesta toiseen retosteltu paavikirkossa paljastunutta sinänsä karmivaa seksuaalista hyväksikäyttöä (joka liittyy lähinnä pappien aviokieltoon). Samaan aikaan unelmatehtaan kulissien takana on kuitenkin vuosikausia piiloteltu hämmästyttävän laajamittaista seksuaalimoraalin rappiota ja hyväksikäyttöä.

Tapaus muistuttaa brittien yleisradioyhtiön tähtijuontajasta Jimmy Savilesta, jonka perversioita BBC onnistui salaamaan vuosikymmeniä. Vasta miehen kuoleman jälkeen alkoi paljastua, että hän ilmeisesti oli syyllistynyt yli 300 lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, jota todennäköisesti tapahtui myös yleisradioyhtiön tiloissa. Joukossa oli kymmeniä esipuberteetti-ikäisiä tyttöjä ja poikia.

Miehiin kohdistuva seksuaalinen ahdistelu sai yhdenlaiset kasvot viime kuussa, kun näyttelijä Anthony Rapp kertoi joutuneensa 14-vuotiaana teinitähtenä rajun lähentelyn kohteeksi. Ne eivät kuitenkaan olleet naisen kasvot – vaan megatähti Kevin Spaceyn.

Kysymys oli lapseen kohdistuneesta ahdistelusta, joka on laitonta ja sen takia sosiaalisestikin tuomittavaa. Rapp on julkihomo, joka kenties myös madalsi hänen kynnystään tuoda asia julki.

Dawson's Creek-sarjasta tunnettu James Van Der Beek taitaa olla niitä harvoja heteromiehiä, joka on rohjennut julkisesti tunnustaa joutuneensa seksuaalisen häirinnän uhriksi. Tämäkin lienee tosin tapahtunut hänen ollessaan alaikäinen.

Vanhemmat valtaa omaavat miehet ovat käpälöineen takamustani ja ahdistaneet minua nurkkaan sopimattomilla seksuaalisilla keskusteluilla kun olin paljon nuorempi, Beek twiittaisi runsas kuukausi sitten. Ymmärrän perusteettoman häpeän, voimattomuudentunteen ja kyvyttömyyden puhaltaa pilliin, hän totesi ja jatkoi: Kysymys on vallan dynamiikasta, jota tuntuu olevan mahdoton voittaa.

Kun valta keskittyy eikä sitä kyetä valvomaan, sillä on taipumuksena johtaa väärinkäytöksiin. Seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta jotain tietävien suu on myös liian helppo tukkia mediavallalla, taloudellisella vallalla ja keskinäisen lojaaliuden vaatimuksella. Weinsteinin tapauksen salailu on "hyvä" esimerkki siitä.

Teinipojat helppo saalis naisopettajien seksuaaliselle hyväksikäytölle

Eilen Fox uutisoi, että naimissa oleva 23-vuotias naisopettaja ja cheerleading-valmentaja pidätettiin keskiviikkona epäiltynä seksisuhteesta 17-vuotiaan opiskelijapojan kanssa. Poliisin mukaan Pohjois-Karoliinassa sijaitsevan high schoolin opettajan epäillään viimeisen puolentoista kuukauden aikana syyllistyneen lukuisia kertoja "sopimattomiin kontakteihin" opiskelijan kanssa.

Paljastukset seksuaalisesta häirinnästä, johon julkisuuden henkilöt Suomessa ovat syyllistyneet, ovat jääneet hämmästyttävän niukoiksi. Missä piilotellaan Suomen harveyweinsteinejä ja jimmysavileja?

Miehiä, jotka ovat joutuneet naisten seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun kohteeksi, ei näytä ilmaantuneen senkään vertaa. Asenneilmasto taitaa vieläpä olla sellainen, että tuskin ilmaantuu tulevaisuudessakaan – ainakaan vähään aikaan.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eihän miehiin kohdistuvalla väkivallallakaan ole mitään väliä - kaikkia meitä on lyöty ja potkittu, kuka siitä piittaa? Varmaankin 90% väkivallasta yhteiskunnassa kohdistuu miehiin, mutta se ei ole seminaarien tai teemapäivien aihe.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos mennään tuonne Yhdysvaltoihin muutenkin, niin siellähän on esim. alaikäinenkin raiskauksen uhri laitettu maksamaan elatusapua raiskaajan synnyttämälle lapselle.

https://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/09...

Noissa asioissa miehillä ja pojilla ei ole samanlaista lainsuojaa kuin naisilla.

Petteri Hiienkoski

Uskomaton ja karmea tapaus! :o Oikeus kääntynyt vääryydeksi!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Hollannin #metoo-kohu ilmenee parhaillaan siten, että tuottaja Job Gosschalk (mies) käytti mahtiasemansa pitkään väärin nimenomaan nuorten miesnäyttelijöiden suhteen. Kahdenkeskisessä "töihinotossa" hän vaati niin hetero- kuin homonäyttelijöiltä aina riisumista ynnä muita "jatkotoimenpiteitä"..

Petteri Hiienkoski

Karmeita asioita. Etenkin kun valta-aseman väärinkäyttö seksuaalisesti kohdistuu nuoriin ja nuoriin aikuisiinkin. Heillä on usein tulevaisuus pelissä, eikä useinkaan aitoja mahdollisuuksia määritellä rajojaan. Toivottavasti tapausten saama julkisuus juurii epäterveet käytännöt.

Elokuva-ala on sisäänpäin lämpiävä, etenkin Suomessa. Sillä on taipumuksena pönkittää vaikenemisen kulttuuria.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Olen valitettavan usein törmännyt siihen, että nimenomaan vanhemmat miehet pyrkivät mitätöimään teinipoikiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää.

Kun asiaa koittaa ottaa puheeksi, aina jostakin ilmestyy äijä, joka alkaa kertoa rasvaisia juttuja siitä, miten upeaa oli tuijottaa kauniin naisopettajan tissejä, ja miten kiihottavaa oli, kun pääsi puristelemaan naapurin muodokasta tätiä.

Teinipojille voi olla vaikeaa kertoa ahdistelusta, jos ympäriltä löytyy näitä macho-miehiä, joiden mukaan poika on aina saavana osapuolena, ja naista pitäisi vetäistä aina kun tulee tilaisuus.

Juha Hämäläinen

En tiedä mikä tarkalleen on nuoressa miehessä vikana, jos hän ahdistuu naisten tekemistä seksuaalisista vihjailuista. Jotain on nuoressa miehessä silloin pahasti pielessä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen
Petteri Hiienkoski

Teinipojat voivat kiihottua tai kiihottaa itseään milloin mistäkin. Äijät saattavat sitten vanhemmiten muistella "kaiholla" menneitä, joita mielikuvitus on vielä vähän värittänyt...Eiköhän opettaja kuitenkin ole asemassa, jossa hänen on vedettävä se raja.

Seksiasioista puhuminen nuorille ei välttämättä ole aina helppoa puhua. Kodit ovat erilaisia.

En muista että minulle olisi kotona koskaan puhuttu siitä että pitäisi vetää jokin raja jos vanhempi lähentelee seksuaalisesti. Omille lapsille olemme siitä kuitenkin muistuttaneet.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tasan ei käy onnen lahjat. Niin kauan kuin pystyn muistamaan, olen rystyset valkoisena, polvipussit pölyssä joka ilta rukoillut, että minullekin tapahtuisi jotain samaa kuin blogisti kertoo. Mutta ei. Rukouksiani ei ole kuultu.

Kateellisena ikätovereitteni kanssa seurasimme ja kuuntelimme juttuja naapurikylästä, jossa oli Saara-niminen (nimi vaihdettu) "opettaja", joka opetti pojat ja nuoret miehet n......n. Meidän kylässä sellaista "opettajaa" ei ollut. Saaran oikea ammatti taisi olla karjakko.

Petteri Hiienkoski

Hyvä että rukoilit... =) Monella on varmaan sama kokemus. Kyllä se rukous kuultiin, mutta vastaus vain oli toinen mitä itse olisi halunnut.

Eiköhän se nurmi tuppaa olemaan vihreämpää aidan toisella puolen. Ihmisluonto on mielestäni sellainen. Kellä enemmän, kellä vähemmän.

Tietoa tai ainakin huhua niistä "jakorasioista" taitaa löytyä melkein jokapojan teinivuosien muistoista. Keiden kanssa "Saara" sitten todellisuudessa oli bylsinyt, onkin jo ihan toinen juttu. Kun tietyt teinipojat oikein intoutuvat kertomaan seksijuttuja, mielikuvitus on myös varsin luovaa... ;)

Jos olisin saanut kaiken teinivuosina haluamani, olisin todennäköisesti aiheuttanut itselleni ja lähimmmäisille vieläkin huomattavasti enemmän vahinkoa kuin olen aiheuttanut. ;)

Juha Hämäläinen

Miehiä eivät naiset voi häiritä seksuaalisesti siten, että se olisi haitallista. Puhun terveistä miehistä. Ihan turhaa sellaista edes jauhaa. Mieheksi voi laskea jo rippikoulun käyneen. Lopetetaan tämä typerä kouhotus jo.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Onko se haitallista, se on toinen asia. Sekä Suomessa että Yhdysvalloissa on leivättömän pöydän ääreen kuljetettu kolmikymppisiä naisopettajia, joilla on ollut seksisuhde yläaseikäisiin poikaoppilaisiinsa.
Tosin en itse olisi kokenut asiaa kovin haitallisena, jos olisin 15 vuotiaana saanut nahkaiseen minihameiseen pukeutuneelta englanninopettajaltani. Mutta oikeus tulkitsee omalla tavallaan ja hyvä niin.

Juha Hämäläinen

Turhaa kaksinaismoraalia kuten jo itsekin todistit. Mutta toki helpompi käydä koulunsa, jos voi keskittyä opiskeluun eikä vain opettajan nahkahameen saloihin. Sopii tosin miettiä auttaako siihen pidättäytyminen mitenkään tai ketään. Nuoren miehen mieli menee omia ratojaan.

Petteri Hiienkoski

Siinäpä se juuri onkin että teinipojilla ne hormoonit vasta hyrrääkin, eikä aivolohkot kuitenkaan ole kasvaneet täyteen mittaansa.

Siinä iässä ei varsinkaan kiihottuneessa tilassa yleensä ymmärretä tekojen seurauksia (vaikka poikkeuksiakin ehkä on). Eipä niitä seurauksia tosin aina ymmärrä edes kypsän iänkään ihmiset (mutta taitaa sekin olla enempi poikkeus).

Vanhempien naisten on sitten helppo käyttää seksuaalisesti hyväkseen näitä "villioreja". Asetelma ei ole tasavertainen.

Niillä, jotka ovat auktoriteettiasemassa, kuten opettajat, on vastuu. He eivät voi ajatella vain lyhytnäköisesti itseään ja mielihalujaan. Heidän tulee ymmärtää epäsuhtainen tilanne ja tekojensa seuraukset. Rajojen vetäminen kuuluu niille joilla on auktoriteetti ja vastuu.

Sen määrää laki, jonka tarkoitus on mielestäni suojella heikompaa osapuolta vahvempien itsekkyydeltä ja mielivallalta.

Petteri Hiienkoski

Aihe herättää mielipiteitä, jotka ovat toisilleen vastakkaisia. Asetin otsikon sillä tavoin, että tämä ristiriitaisuus välittyisi.

Etkö tosiaan ole koskaan tavannut yhtään vastenmielistä "seksihullua" ns. m*ahaukkaa johon et "koskisi kepilläkään"?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Peruskoulu ja lukio ainakin ovat henkilökunnaltaan naisvaltaisia, joten niissä se selittää poikiin kohdistuvan häirinnän yleisyyden. Lisää siihen vielä poikaoppilaiden yleisesti tiedetyn halutomuuden valittaa asiasta, niin ei mikään ihme että naisopettajat elävät kuin pellossa.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä se mahdollista on, sitä tosin ei tee vanhemmat naiset, vaan nuoret ja saaliina vanhempi mies n 70 v on oivallinen saalis monelle .
Sillä on rahaa on useimmitense minkä vuoksi miestä ei rauhaan jätetä, siitä voi päätellä mikä saa noin tekeen .
Kun vastassa on mies joka sanoo ei kuule kiinnosta olet liian nuori alkaa homottelu ja se on koettu aika monta kertaa .
Silti tuo sama piiritys jatkuu jo seuraavana päivänä ja kuulemma näytetään sille taivaanmerkit . terv tepivaari

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Uskoakseni tuo 17-vuotias yhdysvaltalainen teinipoika ei kuitenkaan ole kokenut 22-vuotiaan kuvasta päätellen viehättävän opettajan kanssa ylläpidettyä suhdetta seksuaalisena häirintänä. Suomessahan tuosta ei olisi edes voinut tuomita siinä tapauksessa.

Toimituksen poiminnat