Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

"Homosuhteet ovat luonnottomia" – toteaa rock-legenda Little Richard

 • Three Angels Broadcasting Network (3ABN) -kanavan haastattelussa syyskuussa 2017. (Kuvakaappaus Youtubesta.)
  Three Angels Broadcasting Network (3ABN) -kanavan haastattelussa syyskuussa 2017. (Kuvakaappaus Youtubesta.)
 • Texasin Yliopiston Forty Acres Festivaali 2007. (Kuva: Anna Bleker / Wikipedia.)
  Texasin Yliopiston Forty Acres Festivaali 2007. (Kuva: Anna Bleker / Wikipedia.)
 • Army Archerdin haastateltavana punaisella matolla 60th Annual Academy Awards in 1988. (Kuva: Alan Light / Wikipedia.)
  Army Archerdin haastateltavana punaisella matolla 60th Annual Academy Awards in 1988. (Kuva: Alan Light / Wikipedia.)
 • "A Little Bit Of Something (Beats A Whole Lot Of Nothing)" 1967. (Kuva: Billboard / Wikipedia.)
  "A Little Bit Of Something (Beats A Whole Lot Of Nothing)" 1967. (Kuva: Billboard / Wikipedia.)

– Homosuhteet ovat luonnottomia! Tämän myöntää ns. queer-liikkeenkin ikoniksi nostettu rock-legenda Little Richard armon vuonna 2017. Ja valtamedia Suomessa vaikenee. Kuten tavallista. Tähti on Jerry Lee Lewisin (29.9.1935) kanssa kuitenkin viimeisiä vielä elossa olevia 1950-luvun rock-pioneereista.

"Rock´n´Rollin Arkkitehdiksi" kutsuttu Little Richard alias Richard Penniman (5.12.1932) tuli pari vuosikymmentä sitten niin sanotusti ulos kaapista. Sikäli kuin sellaista ilmaisua voi hänen kohdallaan edes käyttää. Hän kuitenkin ilmoitti olleensa koko elämänsä ajan "gay". Sittemmin hän määritteli itsensä "omniseksuaaliksi". Hän sanoi seksin olevan kuin "smörgåsbord", josta poimitaan mikä milloinkin huvittaa.

Seksuaaliset perversiot, orgiat ja huumeet ovat värittäneet tähden uraa vuosikymmenten ajan. Naisellisia piirteitä korostava pukeutuminen, näyttävät korut ja runsas meikkaus sekä räjähtävä lavaesiintyminen kuuluivat hänen tavaramerkkeihinsä.

1950- ja 1960-lukujen taitteeseen mahtuu ajanjakso, jolloin Little Richard koki hengellisen heräämisen. Hän päätti omistaa lahjansa gospel-musiikille. 

Ratkaisu ei miellyttänyt viihdeteollisuutta, joka näki tähdessä paljon rahanarvoisempaa potentiaalia ihan toisaalla. "Tutti Frutti", "Good Golly Miss Molly", "Long Tall Sally" ja muut hitit olivat edelleen kuumaa kamaa ja villitsivät yleisöjä molemmilla mantereilla. Moni myöhempi rock-lengenda on sittemmin todennut Little Richardin esiintymisen innoittaneen heitä.

Kypsään 84-vuoden ikään ennättänyt Little Richard arvio nyt elämäänsä kriittisesti mutta armollisesti kristillisen uskon näkökulmasta. Hän myöntää elämäntyylinsä olleen yksiselitteisesti väärä. Kovat lapsuuden kokemukset viittaavat siihen, että hänen elämänvalintojaan ohjasi myös kapina omaa isäänsä vastaan.

Rock´n´rollin pioneeri piirtää tylyä kuvaa showbisneksestä, jossa homoseksuaalisuus tuntuu olevan suorastaan muotia.

– Tiedätkö, kaikki nämä jutut. Niin paljon luonnotonta kiintymystä. Niin paljon ihmiset vain tekevät kaikenlaista eivätkä usko Jumalaan. Eivät halua mitään Hänestä, huokaili legendaarinen showmies kristillisen 3ABE-kanavan haastattelussa viime syyskuussa.

– Mutta Jumala, Jeesus, loi miehen mieheksi, ja naisen naiseksi, muistuttaa hän nyt itsestäänselvyytenä. Viihde-elämän paineet ovat helpottaneet.

Queer- ja gender-liikkeelle Little Richardin tunnustus on kova takaisku. Hänen asemansa viime vuosisadan nuorisokulttuurin ja myös seksuaalimoraalin mullistaneessa populaarikulttuurissa on kuitenkin niin kiistaton ja ylivertainen, ettei häntä rohjeta dissata ainakaan avoimesti. Ei edes Amerikan LGBT-yhteisöille tähdätyssä mediassa.

Niinhän tehdään lähes kaikille muille jotka toteavat julkisesti vastaavia asioita kuin hän. Ainakin täällä ahdasmielisen Pohjolan pimeillä perukoilla. Sukupuolirajoja haastavana seksuaalivallankumousta symboloivana rock'n'rollin pioneerina Little Richard on ollut queer-liikkeelle enemmän kuin kullan arvoinen.

Huutava ristiriita tähden villin maineen ja aiempien kommenttien sekä toisaalta viimeisten lausuntojen välillä tekee asiasta sen takia sitäkin huomiota herättävämmän – mutta myös poliittisesti arkaluontoisemman. Ei siis ole mikään yllätys, että suomalainen media on visusti vaiennut rock-legendan antamasta todistuksesta.

Näennäisesti suvaitsevaisen ja liberaalin pinnan alta paljastuu useimmiten uskonnollinen suvaitsemattomuus. Nykypäivänä tämä ahdasmielisyyden muoto ilmenee yleensä vähättelevänä ja halveksuvana suhtautumisena tavallista Raamatun mukaista uskoa tunnustavia kohtaan.

Amerikassa suhtautuminen uskoon on luonnollisempaa ja arkipäiväisempää. Euroopan ja etenkin Suomen kohdalla voi perustellusti kysyä, johtuuko lähes fobian mittasuhteet saanut kammo Raamattuun ja kristillistä uskoa tunnustaviin ateistisen Neuvostoliiton läheisyydestä. Itäblokin romahtamisesta on kulunut jo 25 vuotta mutta kommunismin ideologisten vaikutusten kriittinen syväarviointi on jäänyt käytännöllisesti katsoen tekemättä.    

– Hän rakastaa sinua riippumatta siitä mitä olet. En minäkään välitä siitä mitä olet. Hän rakastaa sinua ja voi pelastaa sinut. Ja Hän pelastaa sinut ja voi auttaa sinua. Hän auttaa sinua, rohkaisi Little Richard kuulijoitaan omalla persoonallisella tyylillään. Kristilliselle viiteryhmälleen ominaiseen julistustapaan hän kehotti heitä tunnustamaan syntinsä ja antamaan elämänsä Herralle.

– Olemme kaikki syntisiä ja Jumalan kirkkautta vailla. Ainoa pyhä ja vanhurskaus on Jeesus, "saarnasi" hän nyt kristinuskon yksinkertaisista perusasioista. Samalla hän tunnusti omankin armon tarpeensa.

– Anna Jeesukselle kaikki mitä sinulla on ja tunnet olosi, aah, niin paljon paremmaksi, tiivisti elämässään paljon kokenut, mutta nyt silminnähden seestynyt, rock-tähti sanomansa. Hän, jos kuka, tietää mistä puhuu. Sen tietää myös "Killer". Eli se toinen edelleen elossa oleva rock-legenda, joka syyskuussa piti 82-vuotisjuhlakonsertin.

Keep a Knockin', Mr. Little Richard, and it shall be opened unto you!

Petteri Hiienkoski

 

Lähteitä ja lisätietoja

Little Richard Fast Facts. CNN Library. Updated 2139 GMT (0539 HKT) November 28, 2017.

Former 'Queer Icon' Little Richard Denounces Homosexuality, Tells LGBT Community 'God Can Save You'. By Leah Marieann Klett. The Gospel Herald. Oct 27, 2017.

Little Richard Remembers Fats Domino: 'He Could Make a Piano Talk'. By Andy Greene. Rolling Stone. October 26, 2017.

Gay Icon Little Richard Renounces Homosexuality. Charisma News CBN News 12:00PM EDT 10/26/2017.

A Brief History of Little Richard Grappling With His Sexuality & Religion by Chris Malone. Billboard 10/9/2017. 

Little Richard denounces homosexuality years after coming out as gay. Mariah Cooper. Washington Blade. October 9, 2017.

Little Richard, once gay, now calls homosexuality 'unnatural'. James Mills. Gay Star News. 7 October 2017.

Little Richard calls gay relationships ‘unnatural’ two decades after coming out. Emma Kelly. Metro Saturday 7 Oct 2017.

Rock 'n' Roll Legend Little Richard Says He Wants to 'Be Holy Like Jesus' After Life as 'Omnisexual'. By Leonardo Blair, Christian Post Reporter | Oct 4, 2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onhan näitä takinkääntöjä ennenkin kerrottu tapahtuneen.

Yksi tunnetuimmista lienee, kun Saulista tuli Paavali.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Joo, ja Jeesuksen seuraajat uskoivat Saulin / Paavalin jutut ilmestyksestä (vaikka kukaan muu ei ollut todistamassa hänen itsensä väittämään ihmettä) ennen kuin oli liian myöhäistä, Saul / Paavali oli kaapannut koko liikkeen ja alkoi tehdä siitä uskontoa paimenkirjeillään, syrjäyttäessään Jeesuksen veljen liikkeen johdosta ja liittoutuessaan pakanoiden kanssa juutalaisia vastaan hyväksyessä myös muiden kuin juutalaisten tulon seurakunnan yhteyteen.

Saul / Paavali oli Jospeh Smithiäkin kovempi uskonnollinen huijari ja kultinperustaja.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Kun enemmistö sateenkaariväestä, ja itseasiassa kaikista, on eri mieltä kuin Little Richard, niin mikä ihme tekee hänen mielipiteestään blogin arvoisen? Lisäksi pitää huomata, ettei LR ole täysin puolueeton, vaan laulaa nykyisen leipäpuunsa lauluja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Suomen kohdalla voi perustellusti kysyä, johtuuko lähes fobian mittasuhteet saanut kammo homoavioliittoihin ja homojen adoptiosta raamatusta.

Toimituksen poiminnat