Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Yhdysvaltain talous vahvassa nousussa – miksi YLE vaikenee "Trump bumpista"?

  • Maan talous on Trumpin aikana lähtenyt vahvaan kasvuun. (Kuva: Shealah Craighead / Wikipedia.)
    Maan talous on Trumpin aikana lähtenyt vahvaan kasvuun. (Kuva: Shealah Craighead / Wikipedia.)

Yhdysvaltain talous on presidentti Donald Trumpin virkakauden aikana kehittynyt erittäin myönteisesti. Tätä ei uskoisi, jos on ollut ainoastaan valtiomedian varassa. Trumpia koskeva talousuutisointikin on kaikessa kielteisyydessään ollut niin värittynyttä ja yksipuolista, että lähimmät yhtymäkohdat taitavat löytyä kuolemankulttien maailmanlopun ennusteista.

Kuitenkin jopa valtionvelka oli Trumpin virkakauden alusta heinäkuun loppuun mennessä pudonnut historiallisen paljon: 102 miljardia dollaria. Pudotusta pidettiin sekä absoluuttisesti että suhteellisesti merkittävänä. Sen arvioitiin olevan merkittävää myös koko valtiontalouden mittakaavassa. Myös Trump-kriittinen faktantarkistus tunnusti tosiasian. Tästäkin on Pasilanmäen "kansanvalistusseura" tainnut vaieta.

Onko uutisoitu siitä, miten pörssikurssit ovat Trumpin kaudella nousseet, talous kääntynyt reippaaseen kasvuun ja työttömyys painunut pohjalukemiin? Jostain syystä näitä otsikkoja ei vain ole kovin usein sattunut silmääni – puusilmä kun olen...

Toinen toistaan triviaalimpaa "trumppaamista" – jossa presidentin viaksi luetaan lähes kaikki epäkohdat mitä suinkin keksitään – sen sijaan on nähty ja kuultu lähes päivittäin. Ja yleensä niitä ovat amerikkalaisessa valtamediassa ensin keksineet Hillary Clintonin vaalitappiosta katkeroituneet Trumpin vastustajat. Heitä valtameren takainen etäpääte Pasilanmäellä sitten kritiikittä apinoi.

Trumpin vaalilupauksiin kuului valtionvelan kasvun pysäyttäminen. Se on kuulunut monen muunkin lupauksiin. Muistaakseni Suomessakin on joku sellaista lupaillut.

Vastustajat tietenkin väittivät, ettei historiallinen valtionvelan väheneminen johtunut Trumpista. Inhokki-presidentin vaikutus pyrittiin kyseenalaistamaan. Vaadittiin todisteita siitä, että se on Trumpin politiikan ansiota, mutta ei osattu selittää siitä, että se johtuisi jostain ihan muusta.

Arvioni mukaan valtionvelan lasku johtui ensisijaisesti kahdesta päätekijästä:

  1. Yhdysvaltain talous on lähtenyt Trumpin kaudella reippaaseen kasvuun (noin 3 %) ja työttömyys on painunut pohjalukemiin (noin 4,5 %)
  2. FED (vastaavasti kuin EKP) on jatkanut massiivista keskuspankkielvytystä lisäämällä rahan määrää markkinoilla

Missä määrin nämä ovat Trumpin ansiota ja missä määrin hänestä riippumattomia asioita, ei taida kaikilta osin olla yksiselitteistä. Politiikan vaikutus talouden kehitykseen pidetään joskus niin sanottuna ikuisuuskysymyksenä.

Markkinat kuitenkin toimivat pitkälti tuotto-odotusten varassa. Trump on korostanut luomansa positiivisen yritysilmapiirin merkitystä. "Trump bump" -käsite lienee syntynyt siitä.

Lisäksi hän on korostanut kotimarkkinoiden ja kotimaisen tuotannon vahvistamisen merkitystä. Siihen kuuluu myös kauppasopimusten neuvotteleminen uudelleen paremmilla ehdoilla sekä energian saannin turvaaminen.

Yhdysvaltain taloudelle ja teollisuudelle vahingollisesta ilmastosopimusta vetäytyminen on toinen esimerkki. Trumpin hallinto on myös poistanut muuta turhaa sääntelyä, joka on rajoittanut yritystoimintaa.

Budjetti on sisältänyt leikkauksia liittovaltion hallintokuluihin. Kansainvälisten järjestöjen maksuosuuksista on neuvoteltu uudestaan. Trump näyttää myös onnistuneen edeltäjiään menestyksellisemmin saamaan muut NATO-jäsenet nostamaan maksuosuuksiaan jne.

Sen sijaan puolustusmäärärahoja on nostettu reippaasti. Sillä taas on lisätty kotimaista kysyntää. Trump on myös kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaa. Muurin rakentaminen Meksikon rajalle on aloitettu. Presidentti on saanut laittoman maahanmuuton kuriin. Tämäkin epäilemättä on parantunut työllisyyskehitystä.

Se kai kuitenkin voitaneen todeta, että keskuspankkielvytys – joka alkoi jo vuosia sitten – ei ole Trumpin ansiota. Hän on tosin konsultoinut keskuspankin pääjohtajaa talouspolitiikastaan ja sen tavoitteista. Toimia on koordinoitu. Vuosia jatkettu keskuspankkielvytys aiotaan itse asiassa asteittain lopettaa.

Kesän jälkeen valtionvelka on myös lähtenyt uudestaan kasvuun. Todennäköisesti tähän ovat vaikuttuneet keskuspankin päätökset nostaa ohjauskorkoa sekä puheet monetaarisen elvytyksen lopettamisesta.

Myös Trumpin ja demokraattipuolueen yllättäen tekemä sopimus lainakaton nostamisesta lienee tähän vaikuttanut. Luvassa on merkittävä veronkevennysratkaisu, joka ainakin lyhyellä aikavälillä kiihdyttää valtion velkaantumista. Sen uskotaan kuitenkin palautuvan verokertymän kasvaessa.

Sillä, että Yhdysvaltain talous kasvaa, on yleensä myönteisiä vaikutuksia Suomen vientiteollisuuteen ja EU-maiden talouteen. Ilmeisesti EU harjoittaa kuitenkin väärää politiikkaa, sillä myönteiset vaikutukset eivät näytä ulottuvan Atlantin tälle puolen. Kaikkia ongelmia tuskin voi selittää valuuttaunionin valovikojen runsaudella. Länsi-Euroopan EU-maissa poliittiset päätökset ovat olleet lähes päinvastaisia niiden linjausten kanssa, joihin Yhdysvalloissa on päädytty.

Toisaalta ilman Yhdysvaltain suotuisaa talouskehitystä ja Euroopan keskuspankin massiivista monetaarista elvytystä tilanne Suomessa olisi todennäköistä nykyistäkin paljon heikompi.

Demokratian toimivuuden kannalta on välttämätöntä, että suomalaiset saavat heille kuuluvan valtiovallan käyttämiseksi monipuolista tietoa maailmasta, eikä ainoastaan yksipuolista tietoa ja valmiiksi pureskeluja mielipiteitä. Todenmukainen ja monipuolinen tiedonvälitys kuuluu median päätehtäviin. Valtionmedian kohdalla se kuuluu jopa sen lakisääteisiin tehtäviin.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Taisi olla Kauppalehti jossa näin otsikon: "Suomi euroopan kasvuveturi".(tyrsk!)
Voisiko olla niin että tämä kasvu johtuu myös, meikäläisten poliitikkojen toimista huolimatta, Trump bumpista?

Petteri Hiienkoski

Kyllä Suomen vientiteollisuudelle Amerikka on tärkeä. Toinen vaikuttava tekijä Suomessa on sama kuin USA:ssa - massiivinen keskuspankkielvytys. Työttömyys Suomessa on kuitenkin edelleen korkealla tasolla.

"Oma maa viimeiseksi -politiikan kova hinta"
(http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Trumpista näkyy miltei yksinomaan kielteisiä uutisia. Osa niistä on mielestäni varsin vähäpätöisiäkin.
Jos nyt tätä USA:n talouskasvua ei uutisoida, niin onhan se jo sitten sensuuria.

Petteri Hiienkoski

Jep. Ei haluta kertoa mitään myönteistä, koska se pelätään, että hänen politiikkansa tavoitteet saisivat kannatusta myös Suomessa.

Sellainen poliittinen ohjaus on tietenkin verorahoittiselta medialta väärin ja suorastaan lain vastaista.

Vuoden alussa USA:n talouskasvu oli runsaan 1 prosentin luokkaa. Trump asetti tavoitteekseen 3 %. Se saavutettiin jo kesällä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Trumpin rikkaille osoittama veronkevennys on köyhälle kansalle tuhoisa. Köyhiä on helppo pissaa silmään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Köyhiä on helppo pissaa silmään".

Syvärilä selvästi uskoo tuollaiseen levitellessään väitteitään ilman perustelun häivääkään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Syvärilä selvästi uskoo tuollaiseen"

Syvärilä pössyttelee.

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #16

Sekaisin kuin seinäkello, eikä itse huomaa mitään. THC-kupla?

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen

Vanhaa tietoa velasta. Ai nyt Trump ei olekkaan syyllinen velan kasvuun?

USA:n valtionvelka on KASVANUT n. 268 miljardia dollaria sitten Trumpin virkaan tulon. Miksi tätä tietoa ei löydy höpöhöpö-medioista?

Täältä voit tarkistaa:
https://fred.stlouisfed.org/series/GFDEBTN

Petteri Hiienkoski

Suosittelen, että luet blogikirjoitukseni huolella uudestaan. =)

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen

"Kuitenkin jopa valtionvelka oli Trumpin virkakauden alusta heinäkuun loppuun mennessä pudonnut historiallisen paljon: 102 miljardia dollaria. Pudotusta pidettiin sekä absoluuttisesti että suhteellisesti merkittävänä. Sen arvioitiin olevan merkittävää myös koko valtiontalouden mittakaavassa. Myös Trump-kriittinen faktantarkistus tunnusti tosiasian. Tästäkin on Pasilanmäen "kansanvalistusseura" tainnut vaieta."

USA:n velka
2016 Q4 19,976 miljardia dollaria
2017 Trump virkaan 19,947
2017 Q1 19,846
2017 Q2 19,844
2017 Q3 20,244

Pitääkö vielä vääntää rautalangasta? =) Väännän vielä rautalangasta: Velka oli laskenut heinäkuussa, mutta nyt se on ponnahtanut huimaan nousuun.

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #10

#10. Snopes-faktantarkistus: "On January 20th, the day Trump was inaugurated, the total debt was $19,947,304,555,212.49. On July 30th, seven short months later, it’s at $19,844,938,940,351.37. Overall the debt has decreased by $102,365,614,861.12." (https://www.snopes.com/national-debt-trump/)

Treasury Direct (virallinen tilasto):
https://treasurydirect.gov/NP/debt/search?startMon...

Siteeraan blogikirjoitustani: "Kesän jälkeen valtionvelka on myös lähtenyt uudestaan kasvuun."

- Luetun ymmärtäminen...?

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #20

Velka heinäkuun lopussa oli mitä oli, mutta viimeisimmät tiedot kertovat velan kasvaneen dramaattisesti. Täältä rullaat nyt sitä sivua alas:
https://treasurydirect.gov/NP/debt/search?startMon...

11/30/2017 20,590,391,942,312.26

Sinulla on nähtävästi edelleen vaikeuksia tulkita viimeisimpiä USA:n velkatilastoja. Velkatilaston mukaan USA:n velka on kasvanut draamaattisesti. Taitaa olla ns. epämiellyttävä totuus. =)

Petteri Hiienkoski Vastaus kommenttiin #24

Niin. Tai sitten vain huomasit lukeneesi kirjoituksen vähän huolimattomasti... ;)

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #32

Siis, etkö vieläkään ymmärrä sitä, että YHDYSVALTOJEN VELKA ON LÄHTENYT RÄJÄHDYSMAISEEN KASVUUN TRUMPIN AIKA. Kirjoitin nyt isoilla kirjoimilla jotta varmasti tajuat pointin. Jos sinulla on esittää jotain muuta faktaa, niin voidaan jatkaa keskustelua. En tajua mitä järkeä faktoista on keskustella, koska asia on kuten on eli sinun blogiteksti sisältää ASIAVIRHEITÄ, joita et itse pysty/ymmärrä korjata.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

USA:n talousmittarit ovat olleet plussalla jokseenkin yhtäjaksoisesti vuodesta 2010 alkaen.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näinpä on. Työttömyys on alentunut tasaisesti, Bruttokansantuote kasvanut tasaisesti, Inflaatio pysynyt pääosin kahden pinnassa. Kauppatase pysynyt samalla tasolla miinuksella. Suhteellinen velkaantumisen kasvu hidastunut finanssikriisin jälkeisen piikin ajoista. Reaalitalous ei avoimessa markkinataloudessa heilu päivittäin kuten pörssikurssit. Vuosi 2019 alkaa näyttää suuntaa, miten elinkeinoelämä pärjää. Yritysveron alennus 22%:iin (todennäköinen) pitänee osaltaan pyörät pyörimässä. Valtion velkaantuminen voi jopa kiihtyä. Nähtäväksi jää.

Sinällään talouspuolen uutisointi ei ole juuri muuttunut Obaman ajoista. Ja kun seuraa mm. Kauppalehteä ja Talouselämää niin hyvin pysyy kyydissä suomen kielelläkin. Eihän se tavan kulkijoita kauheasti kiinnosta miten minkäkin valtion tunnusluvut kehittyvät. Mutta hölmöilyt, twiittaukset, mahdolliset rikokset kylläkin. Sitä tavaraa Trump on tarjoillut riittävästi. Ja se tuskin loppuu, koska omat äänestäjät on pidettävä lojaalina jatkamalla vaalikamppailun hengessä. Ja onhan kongressi siirtänyt valtaa selvästi itselleen, kuten demokratiassa on mahdollista. Se on positiivista, että presidentin hiekkalaatikon tilavuutta voidaan tarpeen mukaan pienentää.

Petteri Hiienkoski

Heh... Kauppatase on tainnut olla alijäämäinen öljykriisistä lähtien. Alijäämän kurominen kuuluu Trumpin prioriteetteihin. Kaipa siitä jotain on Kauppalehdessäkin ollut. Sen takia hän kai yritti pistää presidentti Niinistön matkatuliaisiksi satakunta hävittäjälentsikkaakin... Mutta Kiinan kanssa käytävä kauppa taitaa kuitenkin olla se ykkösasia jonka kanssa Trump painii.

Jos uutisointi painottu toisarvoiseen vikoiluun, jossa päähuomio on esim. kädenpuristuksissa, ilmeissä, jalkineissa yms. kaipa se myös kertoo jotain toimittajien ammattitaidostakin. Tai pikemminkin sen puutteesta.

Presidentinvaalin uutisointi meni niin päin mäntyä kuin olla ja voi. Todenmukaisen ja kiihkottoman raportoinnin sijasta sorruttiin ottamaan poliittinen kanta, joka vieläpä hävisi vaalissa. Valitettavasti tästä flopista ei mitään opittu. Sama itsensä ja muiden harhaanjohtaminen tuntuu vain jatkuvan.

"Ja onhan kongressi siirtänyt valtaa selvästi itselleen, kuten demokratiassa on mahdollista. Se on positiivista, että presidentin hiekkalaatikon tilavuutta voidaan tarpeen mukaan pienentää."

Miten ihmeessä kongressi muka on siirtänyt valtaa itselleen? :o - Presidentti sen sijaan on edeltäjästään poiketen palauttanut päätösvaltaa sinne minne se peruslain mukaisesti kuuluukin, kuten kongressille (esim. DACA) ja osavaltioille.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #26

Taidat seurata USA:n kehitystä eri ulkomaisista lähteistä ja tilastoista kuin minä. Trump nyt on yksi - tosin valtavan hyvin rahaa tekevään yrittäjäkuntaan verkostoitunut presidenttien jatkumossa. Eikä siinä mitään. Mutta on se mahtiyrittäjinen piiri supistunut ympäriltä vuoden kuluessa. Näistä nyt ei paljon kotimaan lehdet huutele. Parhaiten oman mielipiteensä on pystynyt muodostamaan seuraamaamalla Trumpin ja edustajiensa suoria ja nauhoitettuja viestintätilaisuuksia. Siinä mielessä ihmetyttää, että kannatus ei ole laskenut vielä alle 30 prosentin. Ja jenkithän he itse toki päättävät. Me vaan huutelemme toisillemme omia näkemyksiä. Sinä oikeita; minä vääriä.

Petteri Hiienkoski

2009 jälkeen ei oikein ollut kuin suunta ylöspäin. Ja toosi pitkällä aikavälillä talousmittarit taitavat olla vähän kaikkialla plussalla. =)

Noin vuosi sitten pörssikurssit lähtivät muutaman vuoden tauon ja sahaamisen jälkeen reippaaseen nousuun. Sama juttu talouskasvun kanssa: se pyöri vain 1 prosentin tuntumassa muutaman vuoden ja lähti nopeaan kasvuun vasta tänä vuonna. Työttömyys on vähentynyt tasaisemmin ja on nyt alimmillaan 17 vuoteen.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Kiitos Hiienkoskelle hyvästä kirjoituksesta. Olen itse kirjoitellut samasta aiheesta, ihmetellen Suomen valtamediaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos senaatti ei jatkuvasti temppuilisi niin asiat voisivat olla vieläkin paremmin.

Petteri Hiienkoski

Jep. Eihän se mene ihan puoluerajojen mukaan. Osa republikaanipolitiikoista samastuu Washingtonin valtaeliittiin kuten valtaosa demokraattipoliitikoistakin. Jonkinlaisia suvakkikonservatiiveja (neokonservatiiveja) ja suvakkiliberaaleja (uusliberaleeja) mutta heitä näyttää yhdistävän elitismi (antidemokraattisuus, antiperustuslaillisuus).

Kokevat Trumpin ja kansanvallan uhkaksi asemalleen. Syykin on selvä, vaikka YLE ei ole tainnut asiasta uutisoida. Tämähän on luvannut kitkeä Washingtoniin pesiytynyttä korruptiota ("drain the swamp"). (https://www.savonsanomat.fi/ulkomaat/Donald-Trump-...)

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Arvopaperi -lehden otsikoita perjantai-iltana:

Helsingin pörssi päätyi pieneen laskuun
- Yleisindeksi OMX Helsinki - 1,1 %

Wall Street sukeltaa - Michael Flynn myönsi valehdelleensa FBI:lle
- Wall Streetin keskeiset indeksit olivat noin prosentin miinuksella kello 18:40 Suomen aikaan.
(Pörssipäivän päätteeksi USA:n indeksit olivat miinuksella 0,2 - 0,3 %)

Mitä tästä voi sanoa, USA:ssa pienikin on suurta.

Petteri Hiienkoski

Heh... Lahjoja vaikka YLE-toimittajaksi...? ;)
http://markets.wsj.com/us

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Trumpin valtaa heilutetaan niin lujasti että on mahdollista että siihen tarvitaan sota kuten aikaisemmatkin presidentit.

Petteri Hiienkoski

Trumpin strategisiin tavoitteisiin kuuluu kuitenkin minimoida sotiminen. Hän lupasi että Islamilinen valtio ISIS hävitetään, mikä alkaa piakkoin olla tapahtunut.

Mutta Pohjois-Koream ydinuhka on jo sitä luokkaa, ettei täsmäisku taida olla poissuljettu. Siihenkin liittyy kuitenkin niin isoja riskejä, että kynnys epäilemättä on korkealla.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Trumpin sotien minimointiin minäkin uskoin, onhan hän liikemies mutta politiikka on kovaa eikä kunnioita rahaa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Venäjä-tutkintaakin jatketaan vain, ei varmasti kovin halpaa, eikä siitä ole mitään hyötyä. Trump ei sieltä mihinkään lähde, ja hänen kannatuksensa on edelleen vahva. Media pilkkaa Trumppia joka päivä, kyllä hänen joidenkin varpaille täytyy astua? The establishment ...Jopa Melania Trumpin Valkoisen talon joulukoristelu joutui median hampaisiin, naurettavaa ja säälittävää.

Toimituksen poiminnat