Petteri Hiienkoski Elävänä vastavirtaan

Gustav Hägglund presidenttiehdokkaaksi!

Kristillisdemokraattien jäsenkyselyssä selvitetään näkemyksiä mahdollisesta presidenttiehdokkaasta: asettaako oma ehdokas vai asettuako jonkun muun tueksi?

Kokoomuksen Sauli Niinistö on ilmoittanut pyrkivänsä presidentiksi. Puolue ei ehdokasta ole vielä asettanut. Niinistön ehdokkuutta on kuitenkin pidetty selviönä, kunhan hän itse pyörtää aiemman kieltäytymisensä. Gallup-kannatuksesta huolimatta, edellisten presidentinvaalien häviäjän asemaa ei helpota se, että maahan on valittu hallitus, jolla on kokoomuslainen pääministeri: maan koko ylimmän poliittisen johdon keskittäminen yhdelle puolueelle voi osoittautua useimmille vaikeaksi hyväksyä. Edellisvaaleissa kompastuskiveksi noussut Nato-kanta on kuitenkin Niinistön pääongelma.

Homoliittojen ajamiseen keskittynyt Vihreiden johtaja Anni Sinnemäki ehti ennen eduskuntavaaleja nimetä puolueensa presidenttiehdokkaaksi Pekka Haaviston. Hänen ehdokkuutensa virallistettiin samassa kokouksessa, jossa Sinnemäki hävisi johtajakisassa Ville Niinistölle. Eduskuntaryhmän johtoon valitun Haaviston ehdokkuus jäänee kuitenkin avioliittokysymyksen varjoon. Myös presidentinvaalien valjastaminen luonnon mukaisen avioliittokäsityksen romuttamiseksi saattoi alkujaan olla tarkoituskin.

Keskustan Paavo Väyrynen on jo aiemmin ilmoittanut haluavansa presidenttiehdokkaaksi. Liberaali puoluejohto näkisi ehdokkaana mieluummin Olli Rehnin, vaikka juuri tämä osaltaan vaikutti puolueen tappioon eduskuntavaaleissa. EU-komissaari lienee myös Nato-jäsenyyden kannattaja. Skandaaleissa tahriintuneen Matti Vanhasen ehdokkuus ei ole todennäköinen. 

Oikeistodemarit ajavat SDP:n ehdokkaaksi Nato-jäsenyyttä kannattavaa meppi Lasse Lehtistä. Hänkin on ehdokaskilpaan jo ilmoittautunut. Paavo Lipposen ehdokkuus ei enää näytä todennäköiseltä. SDP:n presidenttiehdokkuudesta kilpailee myös meppi Mitro Repo, joka tunnetaan virantoimituksesta pidätettynä ortodoksipastorina. On mahdollista, että puolue asettaa ehdokkaakseen eduskunnan puhemieheksi valitun Eero Heinäluoman.

Perussuomalaiset ovat päättäneet asettaa oman ehdokkaan, joka luultavasti on puoluejohtaja Timo Soini. Hänen mahdollisuutensa saattoivat parantua hallitusratkaisun myötä.    

Useimpien ehdokkaiden rasitteena on puoluepoliittinen ryvettyneisyys. KD:n ei pitäisi alistaa presidentinvaaleja omien puoluetavoitteidensa esittelyyn asettamalla puoluepoliitikko ehdokkaakseen. Vaikka puolueet ovat karsineet presidentin valtaoikeuksia, maa tarvitsee päämiehen, joka olisi puolueiden yläpuolella. Presidentin pitäisi olla mieluummin kansakuntaa kokoava kuin jakava.

Koska presidentillä on edelleen johtajuus ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, maamme tulevaisuudelle on ensiarvoista, millaista linjaa hän ulkopolitiikan johtajana ja puolustusvoimain ylipäällikkönä kannattaa. Tämä on edelleen se presidenttiyden kova ydin. Tehtävään ei pidä valita henkilöä, jolla ei ole vakaa ymmärrys Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kestävistä perusteista.

Tehtävän menestyksekäs hoito edellyttää kansainvälistä kokemusta ja arvonantoa. Presidentin seremoniallisen roolin kasvun takia ulkonainen edustavuus ja esiintymiskyky eivät nekään ole haitaksi. Henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan presidentiltä vaaditaan rehellisyyttä.

Eläkkeellä oleva puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund, 72, on presidentiksi parhaiten soveltuva henkilö. Nykyinen Eurooppa-ministeri Alexander Stubb ehdotti häntä Kokoomuksen ehdokkaaksi jo ennen viime presidentinvaaleja. Stubbin perusteluihin, joiden mukaan ”hän olisi loistava kansakunnan hengenluoja ja ennen kaikkea suorapuheinen”, on helppo yhtyä, samoin kuin siihen, että ”sellaista tarvitaan kaiken ulko- ja turvallisuuspoliittisen munkkilatinan keskelle”. Suorapuheisuudessaan Nato-kriittiseksi osoittautunut kenraali ei Kokoomukselle kelvannut. Ei taida kelvata nytkään.

Suorapuheisuudella on puolensa. Iltapäivälehdet repivät taannoin lööppejä Hägglundin naistenlehdelle antamasta haastattelusta, jossa hän vastasi toimittajan kysymykseen omasta naisihanteestaan. Vastaus ja sen perustelu olivat herkkänahkaisimmille liikaa, vaikka hän vain kertoi mieltymyksistään, jotka olivat yllätyksettömiä ottaen huomioon hänen ammattitaustansa.

Hägglundilla on rautainen kokemus YK:sta ja rauhanturvaamisesta. Hän nauttii kansainvälistä luottamusta ja on toiminut EU:n korkeimpana sotilasjohtajana. Harwardissakin professorina toimineella Hägglundilla on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin. Hän ymmärtää amerikkalaista ajattelutapaa olematta rähmällään Washingtoniin.

Arvoiltaan Hägglund on lähinnä konservatiivi. Hänen esiintymisestään eri yhteyksissä on kuitenkin välittynyt kuva, että hän nauttii asiantuntemuksensa ja suoruutensa takia arvostusta myös puoluekentän vasemmalla laidalla.

Hägglund oli 23 % kannatuksella kolmen kärkinimen joukossa, kun HS-Gallupissa taannoin kysyttiin politiikan ulkopuolella olevien kannatusta presidenttiehdokkaiksi. SDP:n ja Vasemmistoliiton tukijat pitivät häntä sopivana ehdokkaana jopa Keskustan ja Kokoomuksen kannattajia useammin. Suurimman suosion Hägglund sai KD:n tukijoilta, 54 %.

Olisi menetys ellei hänen palveluksensa olisi käytettävissä tasavallan presidentin tehtävään. Toivonkin, että KD ja mahdollisesti jokin muu puolue, kuten RKP, tai kansalaisjärjestö voisivat asettaa hänet ehdokkaaksi tulevissa presidentinvaaleissa.

Petteri Hiienkoski

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Vanhuus alkoi näkyä jo läskit-naiset kommenteissa. Ehkä aivotoiminta ei ole enää riittävän skarppia, kausikin on kuusi vuotta.

Anni Loren

Naiset ei äänestäisi, ei siis mahdollisuuksia.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Että wincapital-pelaaja presidentiksi.Jo on helle pannut päät sekaisin krisujen porukoissa.

Toisekseen Kd on aina ollut Rkp-bulvaaneja pullollaan.

Anni Loren

Unohdin ton wincapitan..joo, ei hyvältä näytä.

Petteri Hiienkoski

Jokainen fiksu kansalainen, joita useimmat naispuolisetkin äänestäjät ovat, osaa asettaa iltapäivä- ja naistenlehtien jutut omaan arvoonsa. Sehän on naisten aliarvioimista kuvitella, että naistenlehdessä esitetty sotilaan henkilökohtainen naisihanne määräisi sen äänestäisivätkö naiset häntä presidentiksi vai ei. Huh huh.

Se, jos on menettänyt omia rahojaan, johon on jonkun kaverin neuvosta sattunut muutaman tonnin pistämään, on verran toisarvoista presidentin toimen kannalta. Sellaiset erehdykset inhimillistävät ja laskevat asianomaisen rivikansalaisten tasolle: saattaa jopa auttaa asianomaista paremmin ymmärtämään kansalaisten huolia. Kuinkahan moni piensijoittaja tässäkin maassa on menettänyt pennosiaan ja vähän isompiakin summia rahastosijoituksillaan tai osakekaupoillaan? - "Yskän" ymmärtäisi, jos olisi eettinen dilemma, kuten ex-ympäristöministeri Paula Lehtomäen Talvivaara-sijoituksissa tai kyse muuten isosta omaisuudesta tai elinikäisistä säästöistä, tyyliin Åke Blomqvist, saati että olisi hassattu muiden varoja, kuten eurointoiset poliitikkomme, Niinistö ja Lipponen etunenässä.

Näennäisyyksillä näpertely kuuluu sensaatiomedian leipätyöhön, kun jollakinhan sitä pitää saada myyntiä, ja poliittisten vastustajien kepinnokkaan, jolla ihmisiä yritetään töhriä, että pönkitettäisiin sitä kannan omaa ehdokasta.

Hägglund olisi aivan ylivertainen ehdokas. Sen takia häntä ei ehkä kilpaan haluttaisi. Presidentin toimialan kuuluvissa ulko- ja turvallisuuspoliitiikan ydinkysymyksissa hän on todellinen asiantuntija: kansainväliset mittapuut täyttävä, edustava ja rehellinen, suoraselkäinen isänmaan mies, joka pitäisi maamme ulkopuolella Naton, johon Niinistö ja Lipponen Suomea ajaisivat. Hän takaisi hyvät suhteet suurvaltoihin ja puolustuksemme uskottavuuden, jota lyhytnäköiset puoluepolitiikot sinne tänne nöyristellen nakertavat unohtaen historialliset ja maantieteelliset realiteetit.

Hägglundin ehdokkuus pistäisi puoluepamppujen korttipakat sekaisin: hän voisi päihittää paremman puutteessa gallup-kärjessä vielä heiluvan Niinistön, jonka valinta voi johtaa maamme Naton tai EU:n käsikassaraksi maailman kriisipesäkkeisiin ja maanpuolustuksen alasajoon, sekä hajottaisi persujen ym. kannatuksen, joka muuten uhkaa kanavoitua kasvavasti Soinin taakse.

yst.t. Petteri Hiienkoski

Toimituksen poiminnat